Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.

Afgelopen zomer, toen wij nog op zoek waren naar een geschikt huis voor onze plannen, hebben we een weekje verbleven bij Agriturismo Aurora. (Een agriturismo is letterlijk een boerenbedrijf met toeristische activiteit; ze mogen kamers/appartementen verhuren en ook koken voor de gasten zonder speciale restaurant- of  hotelvergunningen).

wijnkelder aurora 300x199 Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.

Anne had deze uitgezocht. Bij de meeste agriturismo’s en B&B’s van niet-Italianen mag de hond niet mee en deze agriturismo was 100% Italiaans. Als we langer dan een week op vakantie gaan, nemen we Louis het liefst mee. Verder lag het natuurlijk in het gebied waar we aan het zoeken waren. En als derde en doorslaggevende punt: Ze maakten wijn en daar zijn wij dol op.

massimo geeft uitleg 300x199 Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.

We hadden daar ons eigen appartementje, waar we dus zelf konden koken (als we zin hadden). En ‘s avonds als we terugkwamen van het huizen kijken, zaten we lekker buiten te genieten van het FANTASTISCHE uitzicht op de Monti Sibillini; bij helder weer keken we recht op de Corno Grande (de hoogste piek van de bergen hier) uit. Soms zagen we ook de onweersbuien met veel bliksem etc. in de bergen tekeer gaan, terwijl wij in de avondzon een wijntje dronken. Een hele fijne plek dus.
Het terrein is 28 hectare groot, waarvan 10 hectare wijnbouw en de rest fruit etc. en alles op biologische wijze. Allemaal gerund door 5 vrienden met een visie.

lunch bij aurora 300x199 Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.

Als wijnliefhebbers hebben we natuurlijk gevraagd om een rondleiding en een wijnproeverij. Geen probleem. Franco gaf tekst en uitleg in het Italiaans, aangevuld met wat Engelse woordjes. Die en die wijn gaan zo en zolang in eiken houten vaten en zus en zo (dit hadden we al zo vaak gehoord). En toen, het proeven!! De ene wijn nog lekkerder dan de ander. Heerlijk. Stevige rode wijnen op basis van Sangiovese en Montepulciano en de lekkerste Pecorino (witte wijn) die ik ooit heb geproefd. We zijn nog later op een wijnfeest geweest, waar 40 wijnboeren hun wijnen lieten proeven en ook toen sprong deze er met kop en schouders bovenuit.

gekke franco 300x199 Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.

Dit was zo goed bevallen, dat we vorige week met ons bezoek hier heen zijn gegaan om te lunchen en natuurlijk om weer te proeven.
Ze wisten nog wie we waren (die Nederlanders die een huis in Montottone gingen kopen) en werden hartelijk verwelkomd. De tafel op de binnenplaats was al gedekt voor een man of 15, dus dit ging gezellig worden. Iedereen die die dag aan het werk was kwam rond 13:00 aanrijden. Ook wat familieleden en nog een paar andere gasten maakten de groep compleet. Brood op tafel, olijven , water en wijn. Binnen 1 minuut was het stil: eten is een serieuze zaak in Italïe. Hierna een grote salade en daarna nog een heerlijke pasta in gigantische hoeveelheden. Lekker, lekker, lekker. Koffie na en dat was de lunch. Blijkbaar was er al afgesproken dat een paar gasten uitleg zouden krijgen over biologische landbouw of iets dergelijks en er werd gevraagd of we meegingen. Natuurlijk, Maar wat gaan we doen dan?

moet je proeven 300x199 Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.

We gaan op zoek naar “Verdure Spontane” oftewel wilde groenten.
Gewapend met een mand en een aardappelschilmesje trokken we het land op. Op zoek naar deze wilde planten. We moesten alles proeven: de bloemetjes van een rucolasoort (wasabi-smaak) en de blaadjes van een of andere paardenbloem.Leuk om mee bezig te zijn en erg leerzaam.

net happy kruid geproefd 300x199 Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.

Behalve dat er overal rozemarijn, tijm, salie, oregano, munt etc. groeit, heeft het dus nog meer te bieden waarvoor je niet naar de supermarkt hoeft. Bieta (een soort van snijbiet), Cicoria en mooie namen als Barba di frate (de baard van de pater) en Salti della lepre (de sprongen van de haas). Allemaal gevonden met uitleg hoe je het klaar moet maken. Rauw in de salade of geblancheerd en dan door de aardappels, enz. Ook kwamen er nog allerlei kruiden aan bod, maar na zoveel informatie hebben we die niet kunnen onthouden. Een goed excuus om terug te gaan.

wat zullen we eens gaan koken vanavond 300x199 Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.

Na deze succesvolle wandeling terug naar het huis om wijn te proeven en een kleine rondleiding in de Cantina. Helaas had de Fiobbo (Pecorino) een heel klein beetje kurk, maar bij de tweede fles was het toch echt helemaal naar wens. De Rosso Piceno hadden we al met de lunch gehad en dus maar wat anders genomen: De “Barricadiero”. Ook al zo lekker. Een paar doosjes wijn in de auto gezet en het was tijd om weer te gaan. Iedereen was toch wel moe na zo’n drukke dag.

mandje vol 300x199 Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
We hoefden ook alleen maar de wijn af te rekeningen en niet de lunch, want we waren tenslotte vrienden; Geweldig toch.
Ja, zo maak je vrienden.

Ciao Ragazzi, ci vediamo

Share and Enjoy:
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.
 • services sprite Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.

Tags: , , ,

28 Responses to “Op bezoek bij Aurora, een biologische wijnboer.”

 1. Neal says:

  You mentioned some interesting points, I was actually referred here by a friend of mine. Defaintely good info. http://www.rapidskunk.com/Devil-May-Cry-3:-Special-Edition.html

 2. Ik vind je blog erg informatie en nice. Je kan zien dat hij nog niet helemala af is maar dat geeft niet. Ik heb namelijk erg veel waardering dat je zoveel aandacht hieraan besteed. Hierbij dus mijn respect. Zelf heb ik ook een blog over wijn, deze bevat veel leukeinformatie. Uiteraard is het een leuke blog met veel wijn-informatie , grappige weetjes of wijn en nog veel meer. Ik hoop dat je snel een keer langs komt!

 3. fruits are good for health. thanks for sharingthis paragraphto the whole wide web.

 4. Aughper says:

  I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals. I certainly love reading all that is posted on your blog.Keep the aarticles coming. I liked it!

 5. There are times that i dont read more than two lines but i think that your blog can be an exception. Bravo !

 6. wine says:

  Your post is very interesting. I’ve read your blog for few days now and I trully enjoy your blog. Thank you for your great work!

 7. Guys, Great article and very very interesting blog. That’s one thing I’m really looking forward. Looking forward to reading more from you next week.

 8. some times its a pain in the ass to read what people wrote but this web site is very user genial ! .

 9. jbl control says:

  Real instructive and fantastic body structure of written content , now that’s user friendly (:.

 10. Hi everyone, I do really love the actual content! This is a terrific article. I look forward to reading more fascinating topics that you will turn out to be writing within the future. I’ve truly acquired a great deal from this. Cheers.

 11. I real happy to find this site on bing, just what I was searching for : D also bookmarked .

 12. cisco 3750 says:

  this web site is my inspiration , real fantastic design and style and perfect subject material .

 13. I like this website very much so much great information.

 14. Simply desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 15. I came across your site, think your blog is awsome, keep us posting.

 16. Enjoyed the read, went well with my night cap.

 17. Very interesting entry, I look forward to the next!

 18. I am really not too familiar with this theme but I do care to inspect websites for layout themes and absorbing matters. You in reality expanded upon a issue that I commonly don’t care lots about and made it really entertaining. This is a good website that I will take notice of. I already bookmarked it for potential credit. Thx

 19. woh I am thankful to find this website through google.

 20. Some really nice and utilitarian info on this internet site , as well I think the pattern holds wonderful features.

 21. Awesome webpage. My wife and i really enjoythe particular posts, additionally it is educational. I personally will also remember to notify every person I am acquainted with about your website or blog.

 22. Some genuinely nice stuff on this internet site , I love it.

 23. Perfect piece of work you have done, this site is really cool with superb info .

 24. Blog is very good quality, would maintain the level and comes to the top of google.

 25. atv parts says:

  I wanted to take gratefulness you in search the treatment of this phenomenal blot in!! I frank away enjoying every untenanted scintilla of it I indulge you bookmarked to power rude stunned goods you send

 26. some genuinely fantastic work on behalf of the owner of this site, utterly outstanding content .

 27. Pretty section of content. I just stumbled aloft your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 28. barricas says:

  Great website! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also

Leave a Reply