Landrovers kunnen ook kapotgaan.

In januari hebben wij een Landrover Discovery II gekocht, omdat we bij ons huis een vrij primitief verharde “oprijlaan” hebben. Een zogenaamd wit weggetje, verhard met puin en grof grind. Deze auto’s staan erom bekend dat ze wel tegen een stootje kunnen en uitermate geschikt zijn om af en toe ook eens van de normale wegen af te dwalen. Modder, sneeuw, kuilen en drempels mogen geen probleem zijn. Uitgerust met traction control en 4 wheel-drive staat ie zijn mannetje. Verder heeft ie ook nog eens 7 zitplaatsen, zodat we ook onze gasten kunnen vervoeren als we ergens heen willen. Een laadruimte van 1,7m3 als de banken zijn neergeklapt maakt m ook nog eens geschikt als boodschappenwagen; Je kan er 2 boodschapppenkarretjes in hun geheel in kwijt.
Heel blij rijden wij eerst dus op de cruise-control naar het mooie Italïe met aanhanger erachter; geen probleem. Aldaar rijden we van hot naar her en weer terug. De ene keer met vrienden achterin, de andere keer met de boodschappen of allen de hond. Niks aan de hand.

garantie tot aan de deur 300x199 Landrovers kunnen ook kapotgaan.

Donderdag 25-03 wilden wij vertrekken naar Nederland en normaal rijden we dan om beurten een paar honderd kilometer. Tussendoor een paar stops om de benen te strekken, de hond uit te laten, te tanken of om wat te eten. We rijden de 1500km dus in 1 dag. ‘S ochtends vroeg weg en als alles meezit rond etenstijd thuis.
Woensdagavond gingen we dus even naar de buurtsuper om wat broodjes te halen voor ons ontbijt en lunch. De rest van de spullen waren al ingepakt en het huis was schoon. De haard al gelegd voor ons volgende bezoek.

landrover met 3wheeldrive 300x199 Landrovers kunnen ook kapotgaan.

Op weg naar huis begon de auto opeens rechtsvoor te trillen. daar sta je natuurlijk niet op te wachten, vlak voordat je 1500km wilt gaan rijden. Uitstappen en kijken: niks te zien voor ons leken.
Voorzichtig doorrijden dan maar. Het trillen hield weer op. Gelukkig; Als we terug zijn moet de garage er maar eens naar kijken….. Ietsje verderop; het trillen begint weer en steeds heftiger. Dit is zeker niet goed, maar wat doe je? Weer stoppen en kijken: Niks..
Nu rijden we echt heel voorzichtig; 25/30km/h. Ons huis is nog maar een paar honderd meter verderop. We zetten hem daar wel neer en kijken of er hier iemand naar wil kijken. Trillend, schokkend als een idioot draaien we onze oprijlaan op. Een klap; de traction-control gaat aan en niet meer uit. We komen nu echt niet meer vooruit. We proberen de achteruit (misschien zit de koppeling ernaast of wat dan ook) en in neutraal (misschien wil ie uit zichzelf naar beneden rollen). We snappen er niks van. De wielen draaien en toch is het overduidelijk mis.

afgebroken bout 300x199 Landrovers kunnen ook kapotgaan.


De auto staat hier behoorlijk in de weg, dus we geven flink gas om toch nog voor de deur te komen. Dit lukt vrij aardig, maar niet echt soepel. Anne stapt uit en kijkt naar achter. Aan 1 kant van ons pad is al het vers door de gemeente gestorte grind weg. De linkerkant? Anne kijkt links en schrikt zich wild. Het linker voorwiel ligt plat onder de auto. Niet plat van een lekke band, maar echt afgebroken. Doordat het onder de as was blijven steken, bleef de auto stabiel staan en zijn we dus niet over de kop gegaan of van de weg geraakt. Wat een geluk. Wie weet wat er had kunnen gebeuren?

bandenspoor 199x300 Landrovers kunnen ook kapotgaan.

De volgende dag naar Nederland was geen optie meer. Eerst maar eens de verzekeringen bellen. Natuurlijk net de ANWB en Routemobiel opgezegd, want die hadden we straks niet meer nodig. De gewone autoverzekering vergoed niks en kan ook niks regelen, aangezien we niet betrokken waren bij een ongeluk. Gelukkig had ik een goede reisverzekering, die wel alles dekt. We mochten vervangend vervoer zoeken als de auto niet binnen 2 dagen gerepareerd kon worden.

optakelen 300x199 Landrovers kunnen ook kapotgaan.


Na lang wachten werd donderdag de auto opgehaald door de sleepwagen (Ons adres kon niet gevonden worden door de chauffeur en deze wond zich daarover zo op, dat hij ook niet luisterde naar alle aanwijzingen die hij kreeg). De Landrover garage in San Bennedetto del Tronto had geen tijd, dus moest de auto naar een garage in Fermo gebracht worden. Deze garage kon hem dus wel repareren binnen de gestelde tijd, maar wel professorisch. Of dit goed was? Natuurlijk niet!! Stelletje mafkezen. We gaan toch niet met een professorisch gerepareerde auto (waarvan net een wiel is afgebroken) 1500km. rijden.
Vervang vervoer dus.

daar gaat ie 300x199 Landrovers kunnen ook kapotgaan.

Een huurauto krijg je dan ook niet zomaar mee, als je die in een ander land wilt afleveren. Er waren ook geen vluchten waar de hond mee kon, dus moesten we met de trein. Dit is prima reizen, maar hield wel in dat we pas zaterdagavond in Nederland zouden aankomen. We hadden onze makelaar beloofd dat weekend hem bij te staan op de “second home beurs” in Utrecht. Dit werd nu dus alleen zondag. Hierover later meer.

Share and Enjoy:
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.
 • services sprite Landrovers kunnen ook kapotgaan.

Tags: , ,

4 Responses to “Landrovers kunnen ook kapotgaan.”

 1. jenny copius peereboom says:

  oh help, wat een drama, doodeng.jullie hadden die auto vast niet met anwb keuring gekocht:)ik volg de site met veel plezier.
  groet, moeder van peter

 2. peter cp says:

  Ziet er op de foto uit alsof de bouten van het wiel er gewoon getrilt zijn.
  Vette fout van de garage dus dan lijkt me. gewoon niet goed aangedraaid.

  Had je met 140 op de snelweg moeten hebben, had je volgens mij je band voorbij zien komen rijden zoals je in te tekenfilms ook ziet

 3. Amy says:

  Ziet er op de foto uit alsof de bouten van het wiel er gewoon getrilt zijn.
  Vette fout van de garage dus dan lijkt me. gewoon niet goed aangedraaid.

  Had je met 140 op de snelweg moeten hebben, had je volgens mij je band voorbij zien komen rijden zoals je in te tekenfilms ook ziet

 4. Dit hadden wij ook al bedacht. We zijn in ieder geval blij dat we dit nog kunnen delen met jullie via deze blog. En dit zonder spraak gestuurde computers of iets dergelijks. En we genieten nog steeds met volle teugen: de espresso, de wijn, het eten, de wilde dieren op het land, de vuurvliegjes etc. een droom…

Leave a Reply