Moestuin (orto)

Omdat we straks lekker willen eten, zijn we begonnen met de aanleg van een moestuin.

cees moestuin 300x199 Moestuin (orto)

Dit is bedoeld voor onszelf maar ook voor onze gasten, die we natuurlijk zoveel mogelijke verse producten willen voorschotelen. Dit alles (zoveel mogelijk) op biologische wijze verbouwd. We hebben al fruit in overvloed: Druiven, kersen, vijgen, pruimen, abrikozen, perziken, nectarines en peren. Maar toch hebben we nu ook een Kaki (sharonfruit), een paar Loquats (mispels) en aardbeiplantjes geplant. En in het wild groeien er ook nog vlierbessen. Ook hebben we een aantal sinaasappel- en citroenbomen besteld. Dit alles moet voldoende zijn om een goede gevarieerde voorraad aan jammetjes etc. aan te leggen naast het vers fruit.

spullen uitzoeken voor de moestuin 300x225 Moestuin (orto)

Kruiden hebben we hier ook gewoon in het wild groeien zoals, verse munt, oregano, salie, tijm en rozemarijn. Nu groeit dit nog allemaal verspreid over het hele terrein, maar straks zal het mooi in rijtjes dicht bij het huis staan.

Maar aan fruit en kruiden hebben we natuurlijk niet genoeg.

Op het land groeien al wilde groene asperges, artisjokken, venkel, bieta (een soort snijbiet) en nog wat andere bladgroenten, dus die hoefden we al niet meer aan te schaffen. Omdat we nog niet permanent aanwezig zijn hebben we besloten om te beginnen met het opkweken uit zaad in plaats van al opgekweekte plantjes. Mocht dit niet lukken, dan gaan we hier alsnog op over.

tuinslang meten 300x225 Moestuin (orto)

Nou kan je natuurlijk niet overal maar een moestuin neerzetten. We wilden het niet te dicht op het huis, maar natuurlijk ook niet te ver weg. En we wilden ook nog niks van de wijn- en boomgaarden opofferen. Toch heb je al gauw zo’n 50m2 nodig en straks nog veel meer. Sommige plaatsen die op zich wel geschikt zouden zijn, hadden we al gereserveerd voor campingplaatsen. De spoeling was uiteindelijk dus dun, ook al hebben we meer dan 8 hectare grond.

moestuin7 300x225 Moestuin (orto)

We dachten een goede plek te hebben gevonden, maar volgens de oude eigenaar was dat stuk niet vruchtbaar genoeg. Hij dat gedeelte een paar jaar geleden afgegraven en alle voeding zit dus blijkbaar in de toplaag (en die was weg). Hij adviseerde ons een plek aan de rand van de wijngaarden en we zijn maar op zijn expertise afgegaan. We waren van plan om dit wel eventjes om te spitten, maar gelukkig kwam ook nu de oude eigenaar tussenbeide. Hij heeft namelijk een geweldig mooie tractor. In tegenstelling tot in Nederland heeft het geen wielen maar rupsbanden en dat is maar goed ook. Op dit heuvelachtige terrein heb je zo veel meer grip, maar je moet niet door een pas dicht gestorte mestkuil proberen te rijden (zie foto).

tractor in de shit 300x225 Moestuin (orto)

Toen deze tractor er uiteindelijk uit was getrokken door een veel groter broertje, werd het voorzien van een frees en in 5 minuten was de oppervlakte van wat nu “moestuin” heet gedaan.

Na de grote kluiten en kleiklompen te hebben weggeharkt, konden we beginnen met zaaien. Snel in het dorp nog een tuinslang gehaald (het aparte hieraan was dat dit een prijs per kilo had, terwijl we gewend zijn aan een prijs per meter) en potgrond. Meteen kennis gemaakt met de eigenaar van deze gigantische “intratuin/boerenbond”, niet veel groter dan een garagebox.

cees moestuin2 300x199 Moestuin (orto)

En na een middag en avond werk zat alles er eindelijk in. Uien, bosuitjes, knoflook, aubergines, meloenen, 2 soorten courgettes, tomaten, rode pepertjes, 5 soorten paprikas, sperzieboontjes, sla, worteltjes en pastinaken. Bieta en venkel vanuit het terrein hierheen verplaatst en ook de aardbeien.

moestuin8 300x225 Moestuin (orto)

Als het goed is staat er volgende keer als we er zijn een grote tank van een tankwagen dichtbij de moestuin, waarin we het regenwater kunnen opvangen voor de droge zomerperiode. Nu staat het nog bij de varkensstal. Voor nu en volgende week was regen voorspeld, dus we zijn benieuwd of we straks al resultaat kunnen zien.

De echte oogst begint  pas over ongeveer 2 maanden. Mmmmmmmm

Share and Enjoy:
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)
 • services sprite Moestuin (orto)

Tags: , , , ,

One Response to “Moestuin (orto)”

 1. Ruben says:

  Inderdaad een leuke tractor! Vooral het merk is leuk toepasselijk. Heerlijk om je eigen moestuin te hebben, vooral pastinaak is niet te versmaden!

Leave a Reply