Handtekeningen zetten (firmare)

De Italianen hebben de bureaucratie niet uitgevonden (dat waren de Grieken), maar ze zijn er wel goed in. Behalve het feit dat alles veel langer moet duren dan in onze ogen nodig is, moet alles ook heel grondig. Als je bijvoorbeeld een huis koopt kan het zijn dat het in bezit is van de hele familie. Die moeten dan ook allemaal het met de verkoop eens zijn en uiteindelijk bij de notaris zijn ze ook allemaal van de partij voor de officiële overdracht (tenzij ze een ander gemachtigd hebben). We hebben verhalen gehoord over dit soort afspraken bij de notaris waar ca. 20 man aanwezig waren. Iedereen moet dan minimaal 1x zijn handtekening zetten en wel op iedere bladzijde. Zo’n afspraak duurt dan ook wel eens een uurtje of 5. Gelukkig waren wij toen in een uur klaar.

coldiretti 300x225 Handtekeningen zetten (firmare)

Sindsdien hebben we nog vele malen onze handtekeningen moeten zetten; De contracten voor de waterleiding, de electriciteit, de telefoonaansluiting en internet (ADSL). Jawel, we moeten de open haard stoken om warm te kunnen douchen, maar we hebben wel ADSL (niet zo snel als in Nederland, maar toch).

coldiretti2 300x225 Handtekeningen zetten (firmare)

De laatste keer hadden we een afspraak bij de “Coldiretti”, een soort van boeren-vakbond. We moesten ook hier weer allerlei papieren ondertekenen. Aangezien we nu “groot grond bezitters” zijn en dit jaar ons land verpachten aan de oude eigenaar, moest alles in een contract gezet worden. Tot 3 maal toe is dit veranderd en dus iedere keer weer opnieuw handtekeningen zetten. Eindelijk is het nu goedgekeurd en iedereen heeft zijn krabbel op de goede plek staan. Door dit document zijn we dus officieel geregistreerd en meteen lid van de Coldiretti geworden. Zij kunnen ons dus nu helpen met het uitzoeken van relevante wetten en regels en allerlei andere dingen zoals subsidies, vrijstellingen enz.

coldiretti3 300x225 Handtekeningen zetten (firmare)

Hierna was de gemeente aan de beurt. Omdat we een huis in Italie hebben gekocht en dit is ons “eerste” huis, hebben we een bepaald belastingtarief betaald. Voor vakantiehuizen of “tweede” huizen geld een hoger tarief. Om te zorgen dat we niet in dat hogere tarief gaan vallen en dus een forse naheffing krijgen, moesten we binnen 15 maanden ons hebben ingeschreven als bewoners van deze gemeente. Zodra je bent ingeschreven kan je een controle van de politie verwachten, want ze moeten je daar dan ook aanwezig gezien hebben. Deze controle geld ook voor de telefoonmaatschappij, de waterleiding en de energieleveranciers. Schrijf je in en je krijgt de politie op je dak? Vreemde gang van zaken, maar de Italianen menen dat dit de juiste manier is om illegaliteit tegen te gaan. Hoe dan ook, voor ons gevoel wonen we er nog niet permanent, maar ons logeeradres in Nederland (bij Cees zijn ouders) voelt ook niet als thuis. Aangezien Cees nu om de week in Italie zit, hebben we ervoor gekozen dat hij zich alvast inschrijft en dat is ondertussen gedaan. Het wachten is nu dus op het politiebezoek.

gemeentehuis2 300x225 Handtekeningen zetten (firmare)

Nu we toch bij het gemeentehuis waren, hebben we meteen maar eens gekeken of de burgemeester (il Sindaco) of de Tecnico (bouw en ruimtelijke ordening) aanwezig waren. De laatste had al bijna 3 maanden onze bouwplannen liggen om in te kijken. Wij wilden weten of we niet iets waren vergeten of iets moesten wijzigen, voordat we de officiële aanvraag voor de (ver)bouwvergunning wilden indienen. Maar meneertje had het al die tijd te druk met van alles (tenminste dat kreeg onze Architect/Geometra elke week te horen). “Volgende week kijk ik er wel even naar” zei hij dan. En de week daarop weer enz. Wij waren dit beu en hadden aan iedereen verteld, dat we hem zelf wel wilden opzoeken (thuis en/of op het werk) of schrijven(ons Italiaans is nog sterk genoeg om dit zelf telefonisch af te handelen, maar we werken eraan). Maar er was natuurlijk niemand aanwezig. Ondertussen probeerden we dus ook maar via de Geometra contact te krijgen met de burgemeester en misschien op deze manier iets voor elkaar te krijgen.

gemeentehuis 300x225 Handtekeningen zetten (firmare)

Dit heeft waarschijnlijk geholpen want op de vrijdag dat we weer naar huis zouden vliegen, kregen we eindelijk het verlossende bericht, dat de Tecnico er naar had gekeken en dat alles op een paar kleine dingetjes er goed uitzag. Volgende week kunnen we dus eindelijk officieel de vergunning gaan aanvragen. Zou het dan eindelijk gaan gebeuren? Afgelopen vrijdag heeft ook onze geometra een afspraak gehad met de burgemeester. We weten hiervan nog niet de uitkomst, maar we hadden hem wel op het hart gedrukt vooral te vermelden dat het HEEL fijn en belangrijk voor ons (en ook voor de gemeente/locale middenstand) zou zijn als er een beetje snel over beslist kon gaan worden. We hebben al zo lang gewacht en we willen echt in het voorjaar van 2011 open gaan.

handtekening 225x300 Handtekeningen zetten (firmare)

Volgende week gaan we dus maar weer eens handtekeningen zetten.

Share and Enjoy:
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)
 • services sprite Handtekeningen zetten (firmare)

Tags: , , , ,

2 Responses to “Handtekeningen zetten (firmare)”

 1. je kunt er maar mee druk zijn met het zetten van handtekeningen.

 2. Haha, jazeker. Volgende week weer een heleboel!! Hopelijk deze keer op de goede papieren. Ik spreek je gauw.

Leave a Reply