Lente in Le Marche (II)

De lente in Le Marche is ook echt lente. Nadat vorige keer bijna alle fruitbomen in bloei stonden en alle andere bomen in knop, is er in een paar weken tijd veel veranderd. De kersen, pruimen, abrikozen, nectarines, peren en pruimen zijn allemaal uitgebloeid en hangen nu vol met kleine vruchtjes. De boer is begonnen met het handmatig uitdunnen hiervan, zodat hij straks wel minder maar wel groter fruit heeft. De vijgebomen, die laatst nog gewoon kaal was met wat beginnende knopjes, zit vol met vijgen en op elke tak zit een mooie groene kroon met nieuw blad. Het gras staat ondertussen een halve meter hoger en moet nodig gemaaid worden, maar daar hebben we pas over 2 weken tijd voor.

vijgen april 300x225 Lente in Le Marche (II)

De vogeltjes vliegen af en aan. Regelmatig zien we verschillende mezen uit gaten in de muur komen om later weer met volle vaart hier naar binnen te vliegen. Ook de witte kwikstaart moet ergens een nestje hebben. De hop hebben we ook weer gezien en overal hoor je de liedjes van heel veel verschillende vogels. Dit was ons in de zomer niet opgevallen.

wijngaard april 300x225 Lente in Le Marche (II)

Verder is het een komen en gaan van allerlei insecten waar we op het eerste gezicht niet zo blij mee zijn (wespen, horenaars, horzels). Ze vliegen op alles wat zo’n beetje bloeit; de salie en rozemarijn als favoriet. In principe hebben we er geen last van, maar toch… Gelukkig fladdert er ook nog allerlei moois rond, waaronder vlinders als de kolibrivlinder en de koninginnepage.

koninginnepage vlinder 300x225 Lente in Le Marche (II)

Niet alleen rond het huis, maar ook overal in de wijngaarden en boomgaarden, wemelt het van de hagedissen. Meestal zie je alleen een staartje wegschieten, maar soms blijven ze brutaal liggen en kijken ze je aan alsof ze je niet zien (als ik jou niet zie, zie je mij ook niet). Af en toe horen we de hoge tonen van een boomkikker uit het bos komen. Heerlijk als je ‘s ochtends om 7 uur met je kopje percolator-espresso voor het huis zit. Af en toe loopt er een ree door de tuin en aan de sporen te zien nog veel meer.

hagedis in boomgaard 300x225 Lente in Le Marche (II)

De laatste week van April hebben nogmaals geoogst van de wilde groene asperges en dit zal voor ons dit jaar de laatste keer zijn, maar we weten nu in ieder geval dat we ze kunnen gaan gebruiken van half Maart tot en met eind April. Op nog meer plaatsen hebben we verse munt gevonden. Heerlijk als muntthee (Anne) of gewoon in een glas koud water of een bacardi met veel ijs (Cees).

wilde asperges plukken 300x199 Lente in Le Marche (II)

Verder heeft 1 van de katten van de vorige bewoners, besloten bij ons te blijven. Heel lief, ze heet Midja en is super eigenwijs. Verder heeft ze ook maar meteen een nestje van 5 kittens (2 witte, 2 gestreepte en 1 zwarte) in de varkensschuur neergelegd. Wel een beetje veel in 1 keer; zeker omdat we er niet altijd zijn. Aan de ene kant hopen we dat ze allemaal weg zijn, als we volgende week weer daar zijn, maar aan de andere kant zou het ook weer leuk zijn als ze nu een beetje rondscharrelen.

nestje2 300x225 Lente in Le Marche (II)

Ook de wijnranken beginnen voorzichtig groen te worden, wat hopelijk een mooie oogst gaat worden. Al met al is het gewoon zo verschrikkelijk mooi in Le Marche en zeker ook in de lente. Ook al is het de ene dag 27C in de schaduw en de volgende dag alleen maar regen of mist. Net als overal eigenlijk…

reebok 199x300 Lente in Le Marche (II)

Viva la primavera

Share and Enjoy:
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)
 • services sprite Lente in Le Marche (II)

Tags: , , , , ,

Leave a Reply