Seismisch bodemonderzoek

Het laatste rapport dat we nodig hebben voor het aanvragen van de bouwvergunningen is het rapport van de Geoloog. Hiervoor hebben we Andrea Rosetti in de arm genomen. Een lokale geoloog, waar we al een paar keer contact hebben gehad. Hij heeft bijvoorbeeld de sleepwagen naar ons huis geloodst, toen die de weg kwijt was en niet wilde luisteren naar onze uitleg. Verder is hij een groot fan van Louis. Hij vraagt er iedere keer naar. Hij heeft bij de broer van onze architect op school gezeten en werkt verder natuurlijk veel met de gemeente samen. Erg handig voor ons dus, want hier gaat erom wie je kent.

seismisch onderzoek@casolareresole 07 300x199 Seismisch bodemonderzoek

Het gaat in dit geval om een seismisch onderzoek van het stukje grond waar ons huis op staat en waar het zwembad moet komen. De gemeente wil weten of er geen gevaar voor verzakking enz. bestaat en dat de bodem dus solide genoeg is. Afhankelijk van dit rapport moet er nog naar de bouwtechnische plannen van ons gekeken worden. Zijn de muren zo sterk genoeg en voldoet de nieuwe fundering. Allemaal erg belangrijk natuurlijk, omdat het een aardbevingsgevoelig gebied is. Niet dat het er continue aan het schokken is, maar de aardbeving van 6,3 op de schaal van richter in Aquila in 2009 was niet mis. het is daar nu nog steeds een zooitje.

seismisch onderzoek@casolareresole 08 300x199 Seismisch bodemonderzoek

De geoloog kwam dus langs met 2 mannetjes, waarvan er 1 meteen een paars/lila overall aandeed. Ik was even bang dat dit de tweede poging van de jehova’s ging worden, want ik had de dag ervoor ook al 2 dames in deze vrolijke kleur, vriendelijk maar stellig erop gewezen dat ze uit de buurt van onze voordeur moesten blijven. Gelukkig had de beste man gewoon geen smaak. Deze ging met een of ander verrijdbaar apparaat rond het huis wat gaten boren. In deze gaten liet hij een sonde of iets dergelijks zakken en daarna begon het apparaat als een automatisch hamer en aambeeld lawaai te maken. De ander begon een snoer van ca. 50 mtr uit te rollen en om de 1,5 mtr douwde hij een pinnetje in de grond. Al deze pinnetjes werden aan die draad vastgeklikt. De draad zat weer vast aan een soort van laptop in het midden en aan een soort drumpad aan het einde. hierop begon hij met een voorhamer te slaan, waarna hij dus de resultaten op de laptop kon bekijken. Een verschrikkelijk dom gezicht.

seismisch onderzoek@casolareresole 09 300x199 Seismisch bodemonderzoek

Het idee hierachter is dat het geluid van de voorhamer en het aambeeld de bodem in word gestuurd. Afhankelijk van de soort en dikte van de bodemlagen, word dit geluid weerkaatst (sonar). Dit weerkaatste geluid vangen ze weer op en aan de hand van deze gegevens kunnen ze een kaart van de bodem maken. Hierop kunnen ze dus van alles zien; zoals scheuren, barsten, holtes enz. Dit wordt ook gedaan op grotere schaal om olie- en gasvelden te zoeken.

seismisch onderzoek@casolareresole 06 300x199 Seismisch bodemonderzoek

De verwachting is dat we deze week dit rapport gaan ontvangen; spannend………

seismisch onderzoek@casolareresole 02 300x199 Seismisch bodemonderzoek

Share and Enjoy:
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek
 • services sprite Seismisch bodemonderzoek

Tags: , , , , , ,

One Response to “Seismisch bodemonderzoek”

 1. jenny copius peereboom says:

  ha ha deze week rapport ontvangen:):) ik hoop er het beste van:) wist trouwens niet dat jullie in dat aardbevingsgevoelige gebied zaten!spannend. mijn cat sanctuari in rome(torre argentina) heeft indertijd ook heel wat gedaan voor de huisdieren in aquila .groet, de moeder van peter

Leave a Reply