Uitstapje in de provincie Ascoli-Piceno

Le Marche (Italïe) is een groot gebied, bestaande uit 5 provincies. Net als overal in Italïe, word ook hier veel wijn gemaakt. Verdicchio, Trebbiano, Pecorino, Montepulciano, Sangiovese en nog veel meer druiven bepalen hier de wijnsmaak.

hart van de kerk in ripa 300x225 Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

En omdat het haast onmogelijk is om alle wijnhuizen te gaan bezoeken tijdens de vakantie hebben ze 2 enoteca’s geopend. Eentje in Jesi en eentje in Offida. Ook hier hebben ze natuurlijk niet alles, maar ze proberen wel alle wijnhuizen die ertoe doen te representeren. Tegen een kleine vergoeding (maar soms ook voor niks) kan je hier lekkere wijntjes proeven, zonder dat je een paar honderd kilometer hoeft te rijden. Van het noorden tot het zuiden van de regio is het toch al gauw 2 uur rijden over de snelweg. Hier kan je dus ook deze wijnen meteen inkopen (Wel ligt de prijs van een flesje gauw 1 tot 2 euro boven de prijs die de wijnhuizen zelf hanteren). Ook kan je hier terecht met allerlei vragen over de wijnhuizen, de wijnen, maar ook over olijfolie en andere regionale producten.

markt in ripatransone 300x199 Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

Wij waren laatst dus van plan om naar de enoteca in Offida te gaan. We hadden op internet gekeken naar de openingstijden en gingen dus vrolijk op pad. Alleen toen we er aankwamen, was de enoteca dicht (zo kan dat gaan in Italïe) en ging pas om 4 uur ‘s middags open. Nou is dit natuurlijk erg vervelend, maar in dit mooie gebied was een oplossing zo gevonden.

varkenskop 300x199 Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

Op de heenweg waren we al even gestopt in Ripatransone, een schitterend middeleeuws plaatsje op ca. 600 meter hoogte en ongeveer 10 km uit de kust. De meeste plaatsjes op deze afstand van de kust liggen op een hoogte van 2 tot 300 meter, waardoor Ripa (zo noemen we het daar) toch wel afsteekt bij de rest. Nu besloten we om de tijd te doden, naar Aquaviva Picena te gaan.

aquaviva picena 03 300x199 Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

We hadden gehoord dat dat een mooi plaatsje was (en dat was het ook). Na hier wat rond gekuierd te hebben, zijn we bij een osteria uitgebreid gaan lunchen. Antipasti (kaas, worst en warme hapjes zoals de lokale specialiteit: Ulive Ripiene, gefrituurde met gehakt gevulde olijven, die er uitzien als bitterballen), daarna een primo (meestal een pasta; Ik geloof dat we nu spaghetti met wild zwijnragout hebben genomen) en daarna een secondo (meestal een vleesgerecht uit de houtoven of van de grill en aan de kust natuurlijk vis).

aquaviva picena 05 300x199 Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

Hierna hebben we ons ook nog tegoed gedaan aan de desserts: sorbetta al limone, tiramisu (smaakt echt veel beter dan thuis) en chocoladetruffels (wit of bruin), wat dan weer heerlijk is om te overgieten met verse espresso. Ondertussen was het tijd om terug te gaan naar Offida. Hier nog even rond gekeken in het theater (De oude theaters zijn hier echt zo mooi om te zien; allemaal balkonnetjes rond een klein podium) en toen eindelijk naar de enoteca.

enoteca offida 300x199 Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

Nog steeds niemand!! Na wat rondvragen kwam er dan eindelijk iemand aanzetten. Speciaal voor ons werd het geopend en toen hebben we er goed op los geproefd. Ook nog veel vragen gesteld. En het werd steeds gezelliger. Na 2 uurtjes moesten we weer gaan, want we moesten ‘s avonds nog langs een feestje in ons naburige dorp. Zomers is er elk weekend wel ergens feest; Festa’s en sagra’s in overvloed en allemaal met eten in de hoofdrol. Later meer……….

sil offida 03 300x199 Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

teatro in offida 02 300x199 Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

teatro plafond offida 300x199 Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

Share and Enjoy:
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno
 • services sprite Uitstapje in de provincie Ascoli Piceno

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply