Canyoning in onze eigen kloof (gola)

Ons stukje grond, bestaande uit ca. 3 hectare wijngaarden met Trebbiano-, Montepulciano- en Sangiovesedruiven, een stukje bos en ongeveer 4,5 hectare boomgaarden met pruimen, peren, abrikozen, nectarines en perziken ligt bovenop een heuveltje, omringd door andere heuvels.

onze erfafscheiding 01 300x225 Canyoning in onze eigen kloof (gola)

Aan beide zijden van ons terrein loopt een soort van kloof, die waarschijnlijk in de loop der eeuwen is uitgesleten door de beekjes die er doorheen stromen (als het heeft geregend tenminste). Deze kloof is op zijn diepst ongeveer 30 meter en heeft kaarsrechte steile wanden. Ik wilde al langere tijd hierin een kijkje nemen, maar aangezien Anne niet zo van hoogtes houd en er daar beneden geen bereik is met de telefoon, heb ik hiervan afgezien tot 2 weken geleden. Sjoerd en familie waren op bezoek en ook zij waren wel benieuwd. Sjoerd heeft al de nodige klimervaring, dus op deze manier zou het toch al heel wat veiliger zijn dan als ik alleen zou gaan. Jelle, een bikkel van 9 jaar oud ging ook mee.

onze erfafscheiding 16 300x225 Canyoning in onze eigen kloof (gola)

Dus gewapend met wat stokken en een touw gingen we op pad. Als we om 19:00 niet terug zouden zijn, moest er maar naar ons gezocht gaan worden. Aan de ene kant van ons terrein was al een pad, dat helaas na 1 jaar geen onderhoud, al helemaal overwoekerd was met struiken en onkruid. Dit pad leid naar ons stukje bos, waar we hout kunnen kappen voor de open haard. Ook begint hier het beekje in de kom van de omliggende heuvels. Door het beekje te volgen, kwamen we steeds dieper en de kloof begon al vormen aan te nemen. Aan de uitgesleten beek en de moddersporen van soms meer dan een meter hoog konden we goed zien dat het in het weekend ervoor heel hard had geregend. Het moet er echt hebben gekolkt. Het gras lag nog plat en er lagen overal neergestorte stenen en ontwortelde bomen.

onze erfafscheiding 14 300x225 Canyoning in onze eigen kloof (gola)

Voorzichting verder lopend over de drassige en modderige bodem, kwamen we tot een punt waar we niet verder konden. De wanden van de kloof waren helmaal vochtig en gaven weinig houvast of weerstand. Dit was nog te gevaarlijk. Misschien als het weer wat langer droog is.

onze erfafscheiding 09 300x225 Canyoning in onze eigen kloof (gola)

We moesten weer helemaal terug door de stroombedding en over de heuvel heen naar de andere kant. Ook daar kwamen we op een punt uit waar we moesten kiezen. Via een omgevallen boom moesten we een hoogteverschil van ongeveer 4 meter naar beneden overbruggen. Dit ging eigenlijk vrij makkelijk en de kloof ging nu zijn geheimen prijsgeven; Er zullen hier nog maar weinig mensen hebben rondgelopen de afgelopen eeuwen. Af en toe wegzakkend in de modder (tot wel een halve meter) en de juiste weg zoekend, kwamen we bij het einde van ons terrein aan. Steile wanden van 30 meter hoog. Hier onze eerste kikker gezien, een jonge slang van ongeveer 10 cm. lang en zo dun als een speld en verder sporen van dassen, vossen en ander wild dat hier had rondgeglibberd.

onze erfafscheiding 06 300x225 Canyoning in onze eigen kloof (gola)

Wat was dit mooi. Hier gaan we in de toekomst zeker voor onze gasten iets mee doen: canyoning, klettersteigen of zoiets dergelijks. Dit is toch wel heel apart, want bij ons vorige huis hadden we gewoon een schutting om onze tuin.

onze erfafscheiding 11 300x225 Canyoning in onze eigen kloof (gola)

onze erfafscheiding 13 225x300 Canyoning in onze eigen kloof (gola)

onze erfafscheiding 15 225x300 Canyoning in onze eigen kloof (gola)

Share and Enjoy:
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)
 • services sprite Canyoning in onze eigen kloof (gola)

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “Canyoning in onze eigen kloof (gola)”

 1. Marco says:

  Ik neem m’n klimspulletjes mee! Dat is zeker! Gaaf!

Leave a Reply