Sagra’s en festa’s

In de zomer word er veel gedaan aan vertier. Elk weekend is er wel ergens een feest of braderie. Overal langs de weg zie je dan posters en borden hangen met “Festa dit” of “Sagra dat” en over het algemeen is dit en dat dus eten. Feest van de kwartel, feest van de mosselen, feest van een of ander pastagerecht, etc.

sagra del spiedino 03 300x225 Sagras en festas

Meestal zijn wij van maandag tot vrijdag in Montottone en gaan dan terug naar Nederland om in het weekend te werken. Laatst waren we dus wat langer en maakten we kans op het meemaken van zo’n feest. In Montottone zelf duurde het feest zelfs een hele week. Helaas konden we er net die week niet bij zijn (slechte planning onzerzijds). Er was een fotografie-wedstrijd georganiseerd in combinatie met een expositie van deze foto’s. Er was live-muziek, vuurwerk en het dorp was versierd met rode lopers etc. Verder was er dit jaar ook de Miss Marche 2010 verkiezing. De voorrondes waren al geweest en de winnaar van deze verkiezing gaat naar de Miss Italia 2010 verkiezing.

41077 1578928879035 1410034023 1564570 474275 n1 200x300 Sagras en festas

Helaas gemist dus, maar nu was er in het dichtstbijzijnde dorpje, Sant’Elpidio Morico feest. Sagra dello spiedino oftwel feest van de spies. Hier gingen we dus heen; We moesten wel kiezen, want in het lage gedeelte van Ortezzano was ook een feest. Deze was op een voetbalveld gesitueerd en waar wij heen gingen in het dorpshart. Eigenlijk dachten we dat het dorp alleen maar bestond uit het dorpshart en wat boerderijen er omheen verspreid. Maar dat bleek dus niet zo te zijn; Achter de bebouwing bleek nog een wirwar van middeleeuwse straatjes te zijn (erg leuk om te zien).

sagra del spiedino 05 300x225 Sagras en festas

Op het feest werd flink uitgepakt; Ik denk dat het hele dorp heeft meegeholpen. Feestverlichting en een kunstroute door het dorp. Overal waren ruimtes opengesteld, voor kleine exposities van ik neem aan lokale schilders/kunstenaars. Verder was er op het plein voor de kerk van alles georganiseerd. Er stonden een paar kraampjes; frutselsieraden, speelgoed voor de kinderen(want die zijn hier heilig geloof ik; 4 maanden vakantie en altijd laat opblijven) en iets met gebrande noten en nougat of turron. Ook stond er een tent in de hoek waar je eten kon bestellen; Natuurlijk de spiezen waar het feest omheen was gemaakt, maar ook mixed grill en nog veel meer. Drank kon je halen bij een geopende pui (waar vroeger waarschijnlijk de groenteboer heeft gezeten).

sagra del spiedino 08 300x225 Sagras en festas

Betalen deed je met bonnetjes; Je gaf door wat je wilde hebben aan iemand achter een laptop met daarop aangesloten een antieke printer. En met dat bonnetje kon je dus je eten en drinken ophalen. Ook stonden er wat kleine meisjes koekjes en taart te verkopen; Hier kon je zelf bepalen wat je betaalde. Alles wat je gaf was voor een goed doel. Ook was er een soort loterij geweesten een van de suppoosten ging die avond met een hele ham naar huis. Eten kon je aan lange tafels, feestelijk verlicht met felle lampen. Muziek was er ook; Live. Een zangeres onder begeleiding van een trekharmonica.

san elpidio morico 02 225x300 Sagras en festas

Een beetje vergelijkbaar met een Nederlands piratenfestival. 4 of 5 dames hebben de hele avond hierop gedanst. Wij niet; We hadden al de hele dag gewandeld en hadden meer interesse in wijn, bier en spiesjes. Iedereen heeft ontzettend genoten en de opkomst was goed. Volgend jaargaan we zeker weer en naar nog veel meer festa’s en sagra’s. Dat is zeker.

san elpidio morico 03 225x300 Sagras en festas

Share and Enjoy:
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas
 • services sprite Sagras en festas

Tags: , ,

2 Responses to “Sagra’s en festa’s”

 1. Interesting information provided, have send your url to a few others

 2. i always enjoy to do blog hopping and i stumbled upon your blog ,-~–,

Leave a Reply