Beestjes

Laatst zat ik in de keuken en keek door het raam naar buiten. Het was bijna volle maan en ik zag een vlekje op de verderop gelegen akker van de buurman. Ik vermoedde dat het een haas was, maar ik wilde zekerheid. Snel naar buiten met de nachtkijker.

haas in het avondlicht 300x210 Beestjes

Het was niet makkelijk om goed beeld te krijgen door het tegenlicht van de wassende maan, maar uiteindelijk had ik het scherp. Het was geen haas maar een plant, die het omploegen overleefd had. Soms zit het mee, maar soms ook niet. Opeens zag ik links in beeld iets bewegen: Nu de nachtkijker scherp gesteld was, zag ik meteen dat het een vos was. Op een bepaald moment bleef het wachten en kwam er nog eentje aan; Samen gingen ze waarschijnlijk op jacht. Vossen eten alles. Kleine dieren, insecten en ook fruit. Net als de dassen, stekelvarkens en marters. Aan de drollen kunnen we goed zien wat ze gegeten hebben.

het zijn net jonge honden 300x210 Beestjes

Deze keer waren het voornamelijk druiven. Hiervoor waren de vijgen en ook de kersen populair. Vooral bij de dassen is dit goed te volgen, omdat ze vaak op de zelfde plek hun poepje doen; Een soort van latrine of toilet. De volgende dag liep er wel een haas (misschien was het een voorgevoel).

vleermuis onder het huis 300x225 Beestjes

Zo zien we elke dag (of in ieder geval bijna elke dag wel iets leuks). Laatst reden we na de zondagslunch naar huis en stak er een slang de weg over met een muis in zijn/haar bek. deze ontsnapte nog, maar het gif van de zwarte adder had zijn werk al gedaan. Ook komen we regelmatig grote (bijna 30 cm.) groene hagedissen in de berm tegen. Waarschijnlijk zijn dit de echt volwassen exemplaren, want om het huis zijn ze een stuk kleiner en vaak zandkleurig. Af en toe met een groene vlek.

uiltjeminerva voor het huis 300x199 Beestjes

Een ander voorbeeld is het steenuiltje dat regelmatig langs komt. Ook als het al licht is, vind hij het leuk om ons te begluren of om door ons begluurd te worden. Maar na 08:00 slaapt hij toch wel ergens. Of het vleermuisje onder ons huis; Deze vind het verschrikkelijk als we het licht aan doen. ‘s Avonds vliegen er nog meer rond. De wilde zwijnen hebben we nog steeds niet gezien, behalve sporen en af en toe een keutel (hou de hond uit de buurt, want die denkt dat het parfum is: Wat een stank).

wild zwijn 300x200 Beestjes

Als laatste nog een mooie bonus. Schorpioentjes komen we regelmatig tegen, vaak niet groter dan een centimeter of 2. Onder een steen of iets anders. Ze zitten dus ook in muurtjes verstopt. En hier gedijen ze goed. Want bij het slopen van een aanbouwtje kwam ik meerdere grotere exemplaren tegen. Bijna 5 tot 6 cm. en met jonkies op de rug. Je kunt voorstellen wat hiermee gebeurt is, ondanks mijn liefde voor de natuur. Een soort van crowd-control.

schorpioen met jonkies 02 300x225 Beestjes

Later meer…

egel drinkt 300x208 Beestjes

Share and Enjoy:
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes
 • services sprite Beestjes

Tags: , , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Beestjes”

 1. jenny copius peereboom says:

  nou ja!!!! schorpieon met jonkies op de rug en die dan mollen$$$$#@@#$$%#@!#$grgrrgrggrrggr foei toch kees! wat zou je vader hiervan vinden!!!! fauna in la marche, ja ja . laat ik dit niet meer horen!!!
  jenny (moeder van peter die dit ook niet goed zou keuren)

 2. I saw a lot of websites, but I think this one holds something special in it

 3. It’s arduous to seek out knowledgeable people on this topic, however you sound like you realize what you’re speaking about! Thanks

 4. borelioza says:

  Very interesting entry, I look forward to the next!

Leave a Reply