Wijnoogst 2010

Eindelijk is het zover. De wijnoogst is begonnen. Na een heel seizoen lang te hebben gekeken wanneer wat moet gebeuren op het land, is er afgelopen maandag begonnen met het plukken van de druiven.

Lekker zoet de Trebbiano druif 300x225 Wijnoogst 2010

We wisten dat we 3 soorten druiven op het land hadden, maar we wisten nog niet welke rijen welke soort was. De witte Trebbiano was natuurlijk wel duidelijk, maar het verschil tussen de Sangiovese en de Montepulciano (allebei blauwe druiven) konden we nog niet herkennen. Nu blijkt dus dat de Montepulciano iets meer groen heeft, terwijl de Sangiovese al helemaal blauw is. Tja, je moet het maar weten.

druivenplukker 03 300x199 Wijnoogst 2010

Van onze 3 rassen is de Sangiovesedruif het eerste rijp (en een druif is pasrijp als de zaden of pitjes bruin gekleurd zijn). Hoe langer de druif in rijpe toestand blijft hangen hoe meer suikers het krijgt. Laat je ze echt lang hangen, dan verdampt het vocht in de druif en krijg je krenten en rozijnen. Erg lekker om verse “Sultana’s” te plukken en op te smikkelen, vooral de Montepulcianorozijnen (kleinere pitjes).

Ottavio aan het plukken 06 300x199 Wijnoogst 2010

Omdat de sangivese als eerste rijp is, word deze ook als eerste geoogst. En daarna de Montepulciano en dan pas de Trebbiano. Dit gaat wel achter elkaar door en onze 3 hectare zullen in ongeveer een week leeggeplukt zijn (Ze plukken dan met hun vijfen).

druivenplukker 02 300x199 Wijnoogst 2010

Erg leuk om te zien allemaal. Maandagochtend om half negen komen plukkers aan met de tractor (met hydraulische kiepwagen), de bus met laadbak en twee fiatjes. De Mercuri’s (Pasqualina, Ottavio en Fabio) en 2 ingehuurde krachten. Fabio mag de tractor besturen en de rest is bewapend met snoeischaar en plastic emmertjes. Dankzij de plek waar ze begonnen weten we nu wat de Sangiovese is en wat de Montepulciano. Rij voor rij knippen ze de druiven van de takken en vullen ze hun emmertjes.

plukemmer vol 300x199 Wijnoogst 2010

De emmertjes worden weer geleegd in de kiepwagen. Al gauw begint er een licht alcoholische geur uit de kiepwagen te komen, door het sap van de gekneusde druiven. Natuurlijk word dit opgemerkt door de wespen (die we hele jaar nauwelijks hebben gezien) en al gauw vliegen er tientallen dronken zoemers rond. Rond half twee gaat Pasqualina naar huis om de lunch voor te bereiden en een half uurtje later komen ook de heren boven.

Fabio doet ook mee 300x199 Wijnoogst 2010

De kiepwagen zit nu goed vol en word leeggekiept in de laadbak van het busje. In de laadbak leggen ze eerst een waterdicht zeil, zodat er geen sap verloren gaat. Hierna gaan ze gauw naar huis om te lunchen. Ietsje later komen ze weer terug en beginnen ze weer aan een nieuwe volle kiepwagen te werken. Alleen Ottavio gaat met de bus naar de Cantina (wijnhuis) om daar de druiven te verkopen. Deze cantina koopt veel druiven op en maakt hier dus de wijn van.

druiven in de laadbak kiepen 02 300x199 Wijnoogst 2010

Je kunt ook je druiven hierheen brengen en alleen laten persen. Maar dan moet je het zelf dus gaan opslaan. Hier moet je voor betalen. Wij willen dit vanaf volgend jaar op deze manier gaan doen.  Wij hopen dat het meer oplevert als we zelf de wijn gaan maken en verkopen, dan wanneer we het alleen als druiven verkopen aan de cantina. Ook willen we gaan werken aan de kwaliteit van de wijn: op tijd snoeien, minder trossen laten groeien en met biologische middelen gaan spuiten tegen insecten en schimmels. Verder kunnen we, omdat we deze soorten druiven verbouwen een DOC aanvragen (en dat gaan we ook zeker doen). Van deze druiven word namelijk de DOC-wijn  Rosso Piceno gemaakt. De pachter stopt er trouwens na dit seizoen mee, wat inhoud dat we veel zelf zullen gaan doen vanaf november. We zoeken dus straks vrijwilligers, die ergens eind september een weekje willen helpen plukken.

Ottavio met het suikergehalte van de geplukte druiven 300x199 Wijnoogst 2010

s’Avonds word de tweede bak weggebracht. Zolang het mooi weer is brengen ze dagelijks dus 2 volle bakken naar de cantina. Aankomende maandag zijn ze waarschijnlijk klaar. Onze buurman is geloof pas eind deze week begonnen met oogsten (andere druivenrassen) en ik ga daar waarschijnlijk volgende week een dagje stage lopen en dus zelf meedoen met de oogst.

volle bak 3 300x199 Wijnoogst 2010

Maart, april volgend jaar zijn de eerste wijnen klaar om gedronken te worden of om verder te laten rijpen in  houten vaten. Voorlopig moeten we het dus nog doen van de oogst van eerdere jaren. Salute! Voor meer foto’s kijk op de facebook-pagina van “Casolare Re Sole”.

http://www.facebook.com/pages/Montottone-Italy/Casolare-Re-Sole/142164939147375

het plukteam 300x199 Wijnoogst 2010

Share and Enjoy:
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010
 • services sprite Wijnoogst 2010

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply