Klaar maken voor de herfst/winter

De temperaturen liggen nog tussen de 20 en de 25°C, maar toch moet je nu al rekening houden met het feit dat ook hier in Italïe de herfst en de winter eraan komen. De strandtenten zijn bijna allemaal dicht, veel restaurants gaan nu elke week een extra dag dicht en de wintergarderobe is al tevoorschijn gehaald.

Cees aan het zagen 02 300x199 Klaar maken voor de herfst/winter

Het mag dan wel nog zo warm zijn; Voor de Italiaan is het nu dus herfst en dus is het officieel koud en daar moet je je dus op kleden. Wij lopen nog in een korte broek en slippertjes en zij in lange broeken en gewatteerde jassen.

Met de Landrover het gekapte hout naar boven brengen 300x225 Klaar maken voor de herfst/winter

Dit geeft te denken. Stel dat het nou echt koud word, wat dan? Nou, dat is dus simpel: Zorg dat je genoeg hout hebt voor de open haard. Wij hebben nog geen centrale verwarming en zijn aangewezen op onze open haard in 1 kamer en een houtkacheltje in de slaapkamer. Voor de badkamer hebben we nog 2 elektrische kacheltjes. Hout dus. Waar nu de varkenstal staat, moet straks een terras met zwembad komen. Hier vandaan heb je straks een super uitzicht over de omgeving met heuvels, olijfgaarden, bos, wijngaarden en akkertjes.

Houtstapel gemaakt van de opgezaagde bomen 300x225 Klaar maken voor de herfst/winter

In de verte zie je enkele mooie plaatsjes, waarvan ‘s avonds de lichten aan gaan. En bij mooi weer natuurlijk de zonsondergang. Om dit allemaal zichtbaar te maken, moesten er een aantal bomen weg. Een stuk of 13 om precies te zijn. Op zich een leuk werkje, behalve dat alles op een heuvel staat. Een vrij steile ook nog. Alles wat je boven omzaagde, kon je beneden weer ophalen. Op 1 plek kon ik gelukkig dichtbij komen met de Landrover en aanhanger, zodat ik niet de hele tijd de bult op en af hoefde te lopen. Ik kon mooi de aanhanger volgooien met boomstammen en grote takken. Boven gekomen werden deze dan weer in handzame blokken gezaagd en al naar gelang de dikte ook nog eens gekloofd.

Cees is takken aan het slepen 300x199 Klaar maken voor de herfst/winter

En daarna in het bijgebouwtje tegen de muur opgestapeld; Zo blijft het in ieder geval goed droog. Nu moest alleen nog de rest opgeruimd worden. De boeren hier steken alles ter plekke in de hens of in de berm. Wij dus niet. Wij zoeken een geschikte plek en slepen alles hierheen. Van een oude pallet maakten we het startvuurtje en hierna was het 3 dagen takken slepen. Iedere keer als ik met nieuwe takken aankwam, waren de oude bijna helemaal verbrand. ‘s Nachts lieten we het gewoon een beetje smeulen en de volgende dag weer een lading takken erop en een beetje porren in de hoop.

Cees is snoeiafval aan het opstoken 300x199 Klaar maken voor de herfst/winter

Na 3 dagen restte er niet meer dan een smeulende mini-Vesuvius. De blokken moeten wel iets langer meegaan. Nu is direct rond het huis ook niet zoveel meer dat omgezaagd hoeft te worden, dus vanaf nu moeten naar ons stukje bos op de volgende heuvel om hout te zagen. Hiervoor hebben we of een trekkertje nodig of hulp van iemand met een trekkertje, want dit is niet bereikbaar met de Landrover en het is geen doen om met een stapel houtblokjes iedere keer honderden meters heuvelop te lopen.

Ashoop 300x225 Klaar maken voor de herfst/winter

Gelukkig hebben we voorlopig wel genoeg.

Voor meer foto’s kijk op de facebook-pagina van “Casolare Re Sole”. http://www.facebook.com/pages/Montottone-Italy/Casolare-Re-Sole/142164939147375

Share and Enjoy:
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter
 • services sprite Klaar maken voor de herfst/winter

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply