De olijvenoogst

De meeste mensen in Le Marche houden de eerste week van november aan om de olijven te oogsten, maar in feite gebeurt het natuurlijk ook in de weken hier om heen. Er staan nogal wat olijfbomen en dit jaar hingen de bomen tjokvol. Ook heb ik begrepen dat de kwaliteit echt super is dit jaar.

olijven 01 300x199 De olijvenoogst

Als iedereen dus tegelijk gaat oogsten, dan gaat ook iedereen het tegelijk naar de pers brengen. Om chaos te voorkomen moet je dan wel eerst een afspraak maken. Bij de pers werken ze nu zo’n beetje dag en nacht, want ze krijgen dus ontzettend veel olijven aangeleverd.

onze olijfbomen in de herfstzon 300x199 De olijvenoogst

Voordat er naar de pers word gegaan, moet er natuurlijk eerst geplukt worden. Vrienden en familie worden opgetrommeld en dan aan de slag. Plukken is een groot woord, want echt plukken is gebeurt er niet. Op de grond onder de olijfbomen worden netten gelegd waar de olijven in blijven liggen als ze vallen.

ottavio close up 01 300x199 De olijvenoogst

Dan zijn er verschillende technieken: Je kan met een lange stok de olijven uit de boom meppen. Je kan met een soort harkje de olijven van de takken “kammen”. Of je kan de boom leeg “klapperen”. Dit laatste zie je steeds meer en gaat als volgt. De officiele benaming weet ik niet, maar ik noem het maar even een klapperaar.

ottavio en pasqualina vullen kratjes met olijven 300x199 De olijvenoogst

De klapperaar bestaat uit een lange steel met daaraan 2 hooivorkachtige units en deze kan je laten bewegen alsof je je in je handen klapt. Door het klappen sla je de olijven uit de boom. Dit kan dan weer op perslucht of op stroom. Ik heb gezien dat mensen met de auto de olijfgaard in reden en de accu uit de auto haalden en dus hiermee de klapperaar van stroom voorzagen.

ottavio met zijn hydraulische olijven kam 03 300x199 De olijvenoogst

De boer die bij ons oogste, gebruikte perslucht. Aan zijn tractor zat een grote compressor en hier kon hij de klapperaar op aansluiten. Eerder in het jaar gebruikte hij zo zijn takkenschaar en kettingzaag of een in hoogte verstelbare opstap bij het fruit plukken. In ieder geval dit gaat veel sneller dan de ouderwetse manier.

ottavio met zijn hydraulische olijven kam 06 300x199 De olijvenoogst

Eenmaal op de grond gevallen, worden de olijven in kratjes geladen. En als alles zo geoogst is en het meeste blad er tussen uit is gehaald, gaat het naar de pers. Ondanks dat de oogst voor de boer is, hebben we toch 5 liter van onze olie gekregen. De eerste Olio Extra Vergine di Casolare Re Sole.

onze eerste extra vergine olio1 199x300 De olijvenoogst

Voor meer foto’s kijk op onze facebookpagina: http://www.facebook.com/pages/Montottone-Italy/Casolare-Re-Sole/142164939147375

pasqualina legt de netten goed 02 300x199 De olijvenoogst

Share and Enjoy:
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst

Leave a Reply