Pottenbakkerij in Montottone

We hadden al wel eens iets op internet gezien toen we op zoek waren naar informatie over Montottone, de plaats waar we zijn gaan wonen. Ook hadden we in boekjes over deze regio gelezen dat Montottone van oudsher beroemd of in ieder geval bekend was om het aardewerk.

gevel van pottenbakkerij te Montottone 01 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Maar tot nu toe hadden we nog niet gevonden waar we naar op zoek waren; De pottenbakkerij van de familie Bozzi. We hadden een vermoeden waar het zou moeten zitten en onze vriendin Anne wist ons inderdaad te vertellen dat we daar goed zaten. Sterker nog: Als cadeautje kregen we een schitterende aardewerken schaal, die daar gemaakt was.

Mario Bozzi in zijn pottenbakkerij 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Op 1 november dachten wij nog wat boodschappen te kunnen doen en een beetje rond te toeren in de omgeving. Ons bezoek (Lars en Arwen) waren richting de bergen gegaan om een stuwmeer uit te checken en we waren dus vrij, zeg maar. Maar ja, alle winkels waren dicht en het dorpsplein stond vol met auto’s. Er zal wel een speciale kerkdienst zijn, dachten we. Dat klopte dus; Het was Allerheiligen. Iedereen ging die dag naar het kerkhof om bloemen te brengen naar de graven van de overledenen.

gasoven bij pottenbakkerij 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Onverrichter zake keerden we dus maar terug naar huis, maar wel via een alternatieve route om te kijken waar de pottenbakkerij nou precies zat. Het zat precies waar we dachten en er brandde licht. We hebben dus maar de auto geparkeerd en zijn op onderzoek uit gegaan. Ze waren inderdaad open en Annamaria Bozzi heette ons welkom. Ze verwachtte nog wat mensen voor een rondleiding en we konden dus gewoon mee.

workshop pottenbakken 01 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Alles wat ze maken is handwerk; Potten, schalen, kruiken, noem maar op. En wat heel speciaal is: Ze gebruiken nog een ouderwetse houtoven. 10 x per jaar word de houtoven van onder tot boven volgestouwd met de potten, kannen, schalen enz., waarna de ingang word dichtgelegd met bakstenen. Dan word er onder een houtvuur aangestoken en dit word opgevoerd tot ongeveer 800, 900°C.

pottenbakkerij 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Urenlang moeten ze dan hout aanslepen en op het vuur gooien om die temperatuur te behouden. Heel speciaal allemaal. Die houtoven staat ook nog eens binnen en alle muren en plafonds zijn zwartgeblakerd door de rook. Het lijkt net alsof er een uitslaande brand heeft gewoed.

workshop pottenbakken 04 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Naast de houtoven hebben ze ook nog 2 gasovens, waarin ze wat delicatere dingen bakken. Vooral schalen die geëmailleerd zijn. Dit moet op een constante temperatuur en de rook van de houtoven zou de kleur en zo kunnen verpesten.

workshop pottenbakken 05 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Vader Mario was er ook bij, maar Annamaria deed het woord. Ze gaf ook nog een demonstratie kleidraaien. Ze hebben nog een ouderwetse draaischijf, die ze met de voet draaien. Toch gebruiken ze liever de 2 schijven die op stroom werken, want dit is minder zwaar voor ze.

workshop pottenbakken 06 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Dit is zo gaaf om te zien; Een homp klei veranderd in een paar minuten in een vaas of iets anders. In ieder geval als zo’n voorwerp geboetseerd is, dan gaat het naar de droogkamer. Daarna nog behandeld met emaille of een kleurstof  en dan de oven in.

de droogruimte 01 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Via de volgende 2 links kan je wat filmpjes zien, maar ze zijn wel in het Italiaans: antica bottega dell\’arte vasai e ter lifestyle of  la bottega dei vasai .

de droogruimte 03 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Erg leuk allemaal. We willen kijken of we hier iets mee kunnen doen voor of met onze gasten. Een rondleiding of een workshop. Zelf willen we straks wat dingen op maat laten maken voor onszelf, want dat kan natuurlijk ook.

resultaat 05 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Voor meer foto’s kijk op onze facebookpagina: Casolare Re Sole op Facebook

resultaat 03 300x199 Pottenbakkerij in Montottone

Share and Enjoy:
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone
 • services sprite Pottenbakkerij in Montottone

Tags: , , , , , ,

One Response to “Pottenbakkerij in Montottone”

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Cees den Hartog, Cees den Hartog. Cees den Hartog said: Pottenbakkerij in Montottone – http://blog.casolareresole.com/pottenbakkerij-in-montottone/ [...]

Leave a Reply