Italiaanse electra

Begin november zaten we  met onze gasten Lars en Arwen in ons huis in Italïe. Erg gezellig om bezoek te hebben en ook erg fijn dat ze wat losse dingetjes voor ons hebben versleept.

anne eind oktober 02 300x199 Italiaanse electra

Ook erg fijn was het om ‘s middags samen buiten te lunchen in het herfstzonnetje. Het was nog weel een beetje warm voor de tijd van het jaar, maar ons hoor je hier niet over klagen. T-shirtje aan en buiten bezig zijn en uitzicht op de besneeuwde bergtoppen in de verte. ‘s Avonds koelt het natuurlijk af en dan zaten we voor de open haard (tevens de warmwatervoorziening voor de douche) met een wijntje, biertje, frisje of iets anders. Om het wat aangenamer te maken hadden we wat spulletjes gekocht bij de IKEA, waaronder een leuke lamp voor boven de tafel (hier hing een jaren 50 lamp met een soort van Tl-buis ter grootte van een professionele ringflitser).

uitgebrande stoppenkast 300x225 Italiaanse electra

Om deze op te hangen en aan de praat te krijgen kostte meer tijd dan verwacht. In alle jaren dat de oude eigenaar in dit huis had gewoond, had hij nog nooit gehoord van kroonsteentjes. In ieder geval nog nooit gebruikt. Wel was hij op de hoogte van plakband en tape en alle draden zaten dus in elkaar gedraaid en daarna hiermee afgeplakt of ingetaped. Verder had hij ook nog nooit gehoord van weerstanden en dat soort dingen. Wij wisten dit al, maar nu gingen we er voor het eerst last van krijgen.

de electricien helpt ons uit de brand 01 300x225 Italiaanse electra

Het Italiaanse stroomnetwerk ligt bovengronds. De kabel word langs houten of betonnen palen naar ons huis geleid en komt dan binnen in de stoppenkast (Deze zit bij ons dus buiten). Van hieruit ging er 1 kabel naar binnen en daar begon het plakband-verhaal. Alle stroompunten (lampen, schakelaars en stopcontacten)  in het huis zaten als een soort spinnenweb aan elkaar getaped, om vervolgens allemaal op dit ene kabeltje vast te zitten. De wirwar bestond uit platte kabeltjes van meer dan 30 jaar oud, 2-polige draad, 3-polige draad, ronde kabeltjes enz. Zelfs de grote varkenschuur was via de zolderverdieping hierop aangesloten met een buitenkabel.

de electricien helpt ons uit de brand 02 225x300 Italiaanse electra

Eigenlijk wilden we dit pas vervangen tijdens de verbouwing, maar noodgedwongen moest er nu toch al iets aan gebeuren. ‘s Avonds hadden we in een kwart van het huis opeens geen stroom meer. Onze nieuwe lamp deed het dus ook niet meer en geen internet en geen telefoon. Ellende dus. We zijn maar naar de oude eigenaars gegaan om te vragen of zij nog wisten welke draden ik zou moeten vervangen. Ik kreeg zoonlief mee, gewapend met een kniptang, een rol draad, een electriciteitsmetertje en een rol tape. Na wat testen, meende hij het gevonden te hebben..knip, knip, plak, plak… stoppen aan en ROOK uit de muur en voor de rest alles donker.

ons stroomnetwerk gaat langzaamaan richting 21ste eeuw 01 225x300 Italiaanse electra

Buiten een hoop lawaai; Moeders was ook meegekomen en zag de vlammen uit de meterkast komen. De schakelaar was niet eens omlaag gegaan. Met gevaar voor eigen leven de schakelaar omlaag geslagen en het snoer uit de muur gerukt. Na 5 minuten kwam er ook geen rook meer uit de muur en het huis stond er nog. Pfffff. Gelukkig kenden ze een electricien die meteen kwam. Ook hij keek zijn ogen uit. Dit was echt een gevaarlijk kunstwerkje. Maar na een paar uur knutselen met 4 man werkte bijna alles weer. Alleen onze nieuwe lamp niet. Ik hoop dat we gauw kunnen gaan beginnen, want we zouden er een stuk geruster op zijn als we ons geen zorgen om de stroom hoeven te maken. Het is al erg genoeg dat ze hier andere stekkers en stopcontacten gebruiken dan in de rest van Europa ( TYPE L (wordt bijna alleen gebruikt in Italië en hier en daar in Afrika).

L plug 300x67 Italiaanse electra

De Italiaanse geaarde stekker (CEI 23-16/VII) bestaat in twee versies: een van 10 en een van 16 ampère. Het verschil zie je aan de onderlinge afstand van pinnen en aan hun dikte. Ze zijn dus met andere woorden niet onderling compatibel. De stekker is eigenlijk bijna een kopie van de type C-stekker (Deze kennen wij), maar hij heeft in het midden een aardingspin. Type C-stekkers passen perfect in stopcontacten van type L.).Dit word straks in het hele huis hetzelfde, want op dit moment zit er in elke kamer wel een ander soort stopcontact met hieraan 1 of meerdere verlengsnoeren.

de buurman is ook hout aan het zagen 300x199 Italiaanse electra

Gelukkig kunnen we nog altijd stoken op hout als er weer de stroom uitvalt, maar voorlopig gaat het nog goed.

Midja en Piero 300x199 Italiaanse electra

Voor meer foto’s kijk op onze facebookpagina: Casolare Re Sole op FacebookShare and Enjoy:
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra
 • services sprite Italiaanse electra

Tags: , , ,

2 Responses to “Italiaanse electra”

 1. jenny copius peereboom says:

  HOI KEES EN ANNE, DIT WAS WEER HILARISCH, TYPISCH ITALIAANS (TROUWENS DE GRIEKEN DOEN OOK AAN DAT SOORT CONSTRUCTISCH:)
  IK HOOP DAT JULLIE EEN STEL GOEDE GROTE BRANDBLUSAPPARATEN HEBBEN MET POEDER! NIET MET SCHUIM:):) HOE IS HET MET DE HUISKAT? BESTAAT DIE OOK NOG? GROET VANUIT EEN BEREKOUD EN BESNEEUWD NIJMEGEN!JENNY

 2. Superb blog post, I have book marked this internet site so ideally I’ll see much more on this subject in the foreseeable future!

Leave a Reply