Andere wereld

Terwijl half Europa zuchtte onder het winterweer, zaten wij in ons huisje te klussen. Overdag liep de temperatuur op tot zo’n 18 C, maar ‘s het koelde wel snel af. Tussen 16:00 en 16:30 was het ook al donker.

sneeuw in de bergen 01 300x199 Andere wereld

Gauw naar binnen en lekker in onze woon/werkkamer voor de open haard. Dit is op dit moment de enige fijne ruimte om binnen te zijn, want ons huis is veel te groot om met deze ene open haard warm te krijgen. Er is namelijk geen centrale verwarming (nog niet). In de badkamer hebben we een electrische kachel neergezet en deze staat op een lage stand continu aan; Hetzelfde geld voor de woonkamer. Voor de rest steken we dus ‘s middags de haard aan (want hierop werkt onze douche) en soms zelfs gewoon ‘s ochtends al. Voor het slapen nog even een kruikje in bed.

Ape 3 wieler 01 300x199 Andere wereld

Van de bank (de eerste) is er eindelijk een ingenieur langs gekomen om het pand te bekijken en nu horen we niks meer van de andere bank. Het is allemaal zo ongeordend in Italïe; Soms wordt je er echt helemaal gek van. Ook de Landrover rijd nog steeds op Nederlands kenteken, want de man die de nummerplaten moest leveren had natuurlijk nog niets gedaan. Alle papieren liggen klaar, maar daar heb je dan weer niks aan. Zeker niet als er ook nog eens feestdag midden in de week  is; De ene helft van het land verlengt het weekend ervoor en de andere helft het weekend erna.

Annes werk onder het huis 300x199 Andere wereld

Maar toch zijn we wat opgeschoten. Anne is nu druk bezig met het stucwerk verwijderen in de kamers onder het huis en ik heb ondertussen een aardige houtstapel voor de winter klaar liggen. Ook het kippenhok inclusief nachtverblijf, leghokken en buitenren is af. Deze is nu permanent gekraakt door Piero en Midja (De andere kat hebben we niet meer gezien). De grote schuur is opgeruimd en daar staat nu de aanhanger, al het hout voor de haard, hout dat nog gezaagd moet worden, houten en metalen balken en een hele berg takkenbossen (voor de buitenhaard).

italiaanse toko 03 300x199 Andere wereld

Verder zijn we druk aan het koken geweest om alvast gerechten te testen op gastvriendelijkheid en ook bij onze buren wezen eten en met onze makelaar Giovanni. Winkels bezocht om te kijken waar we van alles kunnen krijgen en onze eerste blikken geworpen op wat ouderwets vervoer, zoals Vespa-scooters en Ape-driewielers. Wij willen hier graag toertochtjes mee gaan maken in de omgeving. En natuurlijk bezoeken we zoveel mogelijk plaatsen om onze gasten te kunnen adviseren, zoals nu ook een kerstmarkt (elk jaar de eerste in de regio) in Belmonte Piceno.

Ape 3 wieler 02 300x199 Andere wereld

Ook zij we op bezoek geweest bij een aantal wijnhuizen om ons voor te bereiden op onze wijnkaart en om geschikte locaties te vinden voor wijnreisjes en proeverijen met onze gasten. Ook zijn we druk aan het onderhandelen met een wijnhuis in de buurt om onze eigen wijn te laten bottelen en te exporteren. Binnenkort vragen we onze DOC aan voor onze Rosso Piceno (Montepulciano en Sangiovese) en een IGT voor onze witte wijn (Trebbiano). Verder gaan we ons certificaat aanvragen voor biologische wijnbouw (Dit gaat ongeveer 3 jaar duren en dan mag het op de fles vermeld worden). Ook voor de olijfolie gaan we dit aanvragen (DOP). Voor deze biologische manier van wijnbouw kunnen we subsidie krijgen.

slager kerstmarkt 01 300x199 Andere wereld

Ook hebben we nu subsidie aangevraagd voor het planten van kersenbomen voor de hout- en meubelindustrie. Dit kan ook een jaar duren voordat we weten of we die toegekend krijgen. We hopen van wel, want dan krijgen we jaarlijks per hectare een leuke vergoeding voor het onderhoud en dit 15 jaar lang. Na 18 jaar mogen we de bomen kappen en verkopen. We hebben hiertoe besloten, nadat we met een lokale boer (Armnado) hebben gesproken. In eerste instantie wilde hij dit werk wel doen, maar nadat hij had gezien hoe steil het bij ons is en om hoeveel fruitbomen het ging, adviseerde ook hij ons dit te doen.

kerstmarkt Belmonte Piceno 300x199 Andere wereld

Hij heeft zelf al 20 hectare en ook Marchigiaanse runderen. Snoeien en maaien was geen probleem, maar het oogsten wel. En dat was voor ons ook het probleem. Vanaf mei tot en met augustus ben je dan alleen maar aan het oogsten, terwijl wij dan dus met onze gasten bezig moeten en willen zijn. We gaan dus deze winter naast het klussen ook nog eens 4 hectare fruitbomen rooien. We laten natuurlijk wel heel wat staan voor ons verse fruit en de jam, inmaak en likeurtjes.

uitzicht richting kust 01 300x199 Andere wereld

Armando gaat ons hierbij helpen. Hij heeft een grote tractor en ook een kloofmachine. Verder gaat hij ook voor ons het gras in de wijngaarden maaien en ons helpen met biologisch spuiten en de wijngaarden opfrissen. In januari gaan we snoeien als het weer het toelaat. Al met al een heel andere wereld.

Voor meer foto’s kijk op onze facebook-pagina: Casolare Re Sole op Facebook

Ape 3 wieler 03 300x199 Andere wereld

Share and Enjoy:
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld
 • services sprite Andere wereld

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply