Het werk gaat maar door.

Vorige keer vertelden we dat we hulp van vrienden hebben gekregen bij het snoeien van onze wijngaarden. Dit ging ook erg goed. Het was heerlijk weer. Half februari en lekker buiten ontbijten en buiten lunchen.

wijngaard 04 300x225 Het werk gaat maar door.

‘s Avonds voor de open haard zitten met een goed glas wijn, een grappa of een limoncello. Zelf koken met authentieke verse ingrediënten of uit eten; Allemaal goed. We raakten een beetje verwend zelfs.Nu alles gesnoeid was, werd het tijd voor de volgende klus. De gesnoeide druiven moesten nu vast- of opgebonden worden.

wijngaard 06 300x225 Het werk gaat maar door.

De druivenplanten in de wijngaard staan in rijen, gericht op het zuiden. Om de zoveel meter staat er een paal. In ons geval zijn deze palen van oud beton en moeten straks allemaal een keertje vervangen worden. Tussen deze palen zijn 4 metalen draden gespannen op verschillende hoogtes. De bedoeling was om de takken tot de tweede draad te leiden en dan weer omlaag naar de eerste. ! naar links en 1 naar rechts, in de vorm van een M.

wijgaard 01 300x225 Het werk gaat maar door.

Om dit te doen waren Laurens en Dani meegekomen naar Italïe. Ze wilden er even tussen uit en vonden het ook leuk om dit te combineren met  ons helpen. Maar we waren nog niet begonnen of het weer sloeg om. De temperaturen waren op zich nog aangenaam overdag, maar door de wind was de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

lunch 01 225x300 Het werk gaat maar door.

Dit was voor ons geen werken; De kou die uit de grond in je voeten trekt en dan de dode vingertoppen. Dit is niet ideaal om takken aan draden vast te binden met draad gemaakt van een dunne rubber slang. Later hoorden we dat we helemaal niet mogen opbinden met dit weer, want als het zo koud is kan je de takken niet ver genoeg buigen. Ze breken dan af. En geen takken is geen druiven en dat is geen eigen wijnen en dat willen we niet. We zijn er dus meteen maar mee gestopt.

wijngaard 07 300x225 Het werk gaat maar door.

Later hebben we afspraken gemaakt met onze Duitse buurman, die biodynamische wijn maakt. Hij gaat ons helpen met allerlei informatie die we nodig om ook biodynamisch te boeren. Hij heeft een hele lijst gemaakt met welke middelen we moeten aanschaffen en hij heeft ook geregeld dat Bruno ons gaat helpen met sproeien en andere werkzaamheden. Wel tegen betaling natuurlijk. Helaas gaven zij ons ook aan dat we beter anders moeten snoeien en opbinden. Omdat zij een beetje ons voorbeeld zijn, volgen we dit advies op. We moesten nu minder takken laten zitten aan de plant en ze al op de onderste draad horizontaal vastmaken. Oftewel de hele wijngaard opnieuw snoeien en alles wat al opgebonden was weer losmaken en opnieuw vastmaken. Mooi leermoment maar weer een week tijd verloren. Deze keer kwam weer een andere vriend anderhalve week helpen. Wilbert; Hij was al eens eerder geweest en was niet te stoppen. Gelukkig klaarde het weer wat op en de temperaturen waren weer aangenaam.

wijnrank 01 300x225 Het werk gaat maar door.

Gelukkig hebben we nu alles af gekregen en kan er nu gemaaid worden en daarna gemest en gesproeid. Op naar onze eerste (biodynamische) oogst.

wilbert snoeien 01 300x199 Het werk gaat maar door.

Voor meer foto’s kijk op onze facebook-pagina:Casolare Re Sole op Facebook

wijnrank 02 300x225 Het werk gaat maar door.

Share and Enjoy:
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.
 • services sprite Het werk gaat maar door.

Tags: , , ,

2 Responses to “Het werk gaat maar door.”

 1. Marieke says:

  Klinkt super! En zo te zien hebben jullie behoorlijke oude wijnstokken in jullie wijngaard… Ik probeer in het najaar een bezoekje te plannen, misschien helpen met de eerste biodynamische oogst?

  Groetjes en succes, Marieke

 2. jenny copius peereboom says:

  hoi hoi,
  soms lijkt het daar wel de wet van behoud van ellende, alles wat fout kan gaan zal ook fout gaan, maar gelukkig houden jullie de moed erin! loopt er nog een kat:):) groetjes en sterkte , moeder van peter.
  ps jammer van die foto s , ik doe niet aan hyves , facebook, twitter en meer van die ellende:):)

Leave a Reply