Wateroverlast

Het is helaas niet altijd mooi weer in Italïe. Zeker in de winter en het voorjaar kan het onvoorspelbaar zijn. Zo ook afgelopen seizoen. Nadat we veel sneeuw hadden gehad met temperaturen die flink onder nul bleven, kregen we dagen met regen en mist.

overlast 04 300x199 Wateroverlast

Maar ook zaten er dagen tussen met temperaturen van ongeveer 20 graden met een lekker zonnetje, zodat we ook in januari en februari lekker buiten konden ontbijten of lunchen. 4 dagen later lag er dan weer 40 cm. Sneeuw, waardoor er sommige feesten niet door konden gaan. Verder zijn de verschillen erg lokaal.

overlast 08 300x199 Wateroverlast

Als er bij ons bijvoorbeeld 20 cm. Sneeuw is gevallen, dan kan er op de volgende heuvel een halve meter liggen of zelfs helemaal niks. En dan hebben we het over hemelsbreed een paar kilometer afstand. Als het bij ons bewolkt is, dan kan het aan het strand schitterend weer zijn. Maar ook andersom is mogelijk.

overlast 02 300x199 Wateroverlast

De afgelopen jaren hoor je steeds vaker dat door extreem weer, er kleine riviertjes overstromen en er aardverschuivingen zijn. Ook bij ons komt dat dus voor. Afgelopen jaar zagen wij voor het eerst dat er halve akkers over de weg waren gestroomd en ook van de winter hebben we gezien dat sommige steunwanden (die de berm moeten vasthouden) van beton het hebben begeven onder de druk van het smeltwater.

overlast 01 300x199 Wateroverlast

De kleigrond was al helemaal verzadigd door de gesmolten sneeuw en toen ging het weer regenen.

overlast 03 300x199 Wateroverlast

Tijdens de eerste 2 weken van maart was er een periode dat het 3 dagen en 3 nachten non-stop heeft geregend. En dat kon de bodem niet aan. Halve akkers zijn weggespoeld, bermen die of over de weg heen schuiven of zelfs helemaal wegzakken. Beekjes die veranderden in kolkende watermassa’s en die met grof geweld weggetjes hebben ondergraven en soms ook weggevaagd.

overlast 06 300x199 Wateroverlast

Hele stukken asfaltweg, die afbreken en de heuvel afstorten. Ontzettend veel schade en zelfs doden, doordat mensen met auto en al door een modderstroom waren meegesleurd. Verder beloven de scheuren in de weg niet veel goeds voor de toekomst. Er word nu met man en macht gewerkt aan de reparatie van de wegen, maar als het nu weer zo gaat hozen, kunnen ze opnieuw beginnen.

overlast 07 300x199 Wateroverlast

Gelukkig is het op ons terrein meegevallen met de schade. Er is alleen een stuk van de heuvel boven ons naar beneden gekomen met volwassen bomen en al. We missen nu een halve rij perenbomen en een paar rijen perziken. Deze zijn allemaal meegesleurd in de modderstroom. Gelukkig is dit geen directe schade, omdat we toch al begonnen waren om de fruit-boomgaarden te rooien. Verder is er ontzettend veel aarde en klei de kloof om ons terrein in gespoeld alsmede een aantal bomen. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat wij hier enige vorm van canyoning gaan doen; Veel te gevaarlijk.

overlast 05 300x199 Wateroverlast

Voor meer foto’s kijk op onze facebookpagina: Casolare Re Sole op Facebook

overlast 09 300x225 Wateroverlast

Share and Enjoy:
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast
 • services sprite Wateroverlast

Tags: , , , , , , , ,

One Response to “Wateroverlast”

 1. jenny copius peereboom says:

  ik zit niet op face book %$#@# grrgrgrg , maar dit was wel even schrikken met die verschuivingen! jullie kunnen hopelijk niet zelf de heuvel afzakken?!!??!?? dit zijn nou geen dingen die je in het zonnige middenitalie verwacht! sterkte daar:)
  groetjes , de moeder van peter

Leave a Reply