De boomgaarden gaan weg

Al een paar keer hebben we gesproken over het weghalen van onze fruitboomgaarden. En nu is het dan zover. We zijn begonnen met het rooien. Op zich lijkt het zonde om dit te doen, maar dat valt wel mee. De 4 hectare met perziken, abrikozen, peren, kersen, pruimen en nectarines gaan weg om plaats te maken voor andere bomen.

in bloei 02 300x225 De boomgaarden gaan weg

Een klein aantal bomen blijft natuurlijk wel staan voor onze eigen behoefte aan vers fruit. De rest word omgevormd tot openhaardhout. In plaats hiervan worden weer kersenbomen geplant; Niet voor het fruit, maar voor het hout. We hopen hiervoor subsidie te krijgen, want dat is waarschijnlijk mogelijk.

weghalen boomgaard 03 300x199 De boomgaarden gaan weg

Het gaat om een subsidie ten behoeve van herbebossing. 15 jaar lang krijg je dan en x bedrag per hectare om onderhoud te plegen. Na 18 of 20 jaar mogen de bomen dan weer gekapt worden. De verkoop van dit hout moet dan een aardig spaarcentje opleveren. Dit is niet de reden waarom we de bomen weghalen, maar wel een prettige bijkomstigheid. De reden is dat fruit telen ontzettend veel werk is. Snoeien en na de bloei de vruchtzettingen uitdunnen en dan het ergste; Oogsten.

weghalen boomgaard 05 300x199 De boomgaarden gaan weg

Door de vele verschillende rassen, die op ons terrein groeien is er vanaf eind april tot eind augustus altijd wel iets rijp. Dus al die tijd ben je bezig met oogsten en spuiten. Wil je fruit mooi genoeg hebben voor de verkoop, dan ontkom je er niet aan om met chemicaliën te spuiten. Dat willen we niet. We hebben al besloten om onze wijngaarden biodynamisch te gaan behandelen en dan kunnen we niet ernaast gaan werken met vergif, natuurlijk.

weghalen boomgaard 06 300x199 De boomgaarden gaan weg

Ook komt het qua timing niet uit met het toeristenseizoen. We willen een aantal kamers en appartementen gaan verhuren en eventueel ook een mini-camping beginnen. Als we in de zomer fruit moeten plukken, dan hebben we geen tijd meer voor onze gasten.

weghalen boomgaard 07 300x199 De boomgaarden gaan weg

We zijn dus begonnen; Dit houd in dat Ottavio met zijn tractor begonnen is met het omduwen van de bomen. De stammen zaagt hij in handzame stukken. Lekker makkelijk; Dan past het beter in de open haard. Hij wilde eerst de takjes in de ravijn gooien, maar dat vonden wij niet goed. Ooit willen we misschien nog iets gaan doen in het ravijn: abseilen of klettersteigen of iets dergelijks en dat gaat niet als alles vol ligt. De wortelstronken worden ook apart gelegd. Er zit nog veel aarde aan, maar dat moet door het weer er af brokkelen in de aankomende 2 jaar. We krijgen dus dit jaar een berg hout, maar ook nog eens over 2 jaar. Dit is een goede deal, vinden wij. Ottavio haalt alles gratis weg en doet al het werk, en wij krijgen 10% van het hout.

overleg 300x225 De boomgaarden gaan weg

Het is wel wennen, nu alles om ligt. Maar als het straks helemaal groen van het gras is, of als alle wilde bloemen er gaan bloeien, ziet het er ook weer geweldig uit; In ieder geval een heel open uitzicht met her en der een toefje fruitbomen. En over een paar jaar is het een open bos met gras en lekker wat schaduw voor de zomer. Als onze heuvel niet wegspoelt, dan komt het hier helemaal goed straks.

weghalen boomgaard 02 300x199 De boomgaarden gaan weg

Voor meer foto’s kijk op onze facebook-pagina:Casolare Re Sole op Facebook

weghalen boomgaard 08 300x225 De boomgaarden gaan weg

Share and Enjoy:
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg
 • services sprite De boomgaarden gaan weg

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply