Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.

In Italïe werkt een verbouwing net wat anders dan hier in Nederland. Je koopt een huis, waarvan je weet dat er nog aardig wat aan verspijkerd moet worden. Je gaat tekeningen en plannen maken en dan ga je naar een architect en deze maakt er een bouwkundig plan van. En dan lever je het in bij de gemeente en die geeft je een vergunning of niet.
In Italïe werkt het grotendeels hetzelfde, behalve dat er 1 persoon is toegevoegd aan het proces en dat is de GEOMETRA.

hamertje tik 300x225 Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.

Dit is de enige persoon die bouwvergunningen kan aanvragen en op alle papieren moet zijn naam staan. Het maakt dus niet uit of je de beste architect van de wereld bent/ of hebt ingehuurd; Het moet via de geometra. Verder heb je in Italïe geen aannemers; ook deze rol is weggelegd voor de grote G. Hij maakt de berekeningen voor de bouw en bepaald of je wensen haalbaar zijn. Bouwbedrijven, electriciens en loodgieters kunnen zich bij hem melden om een offerte uit te brengen op projecten. Maar vaak laat hij natuurlijk eerst bevriende bedrijven een offerte maken, waar hij natuurlijk zijn percentage kan opstrijken. In sommige gevallen heeft de grote G. helemaal geen verstand van zaken, maar mag/moet hij toch alles bepalen (heb ik van horen zeggen). Gelukkig is in ons geval de grote G. ook de architekt waar me mee samen werken. Wij hebben ondertussen de eerste offerte van een bouwer (bevriend met onze architect) binnen en wachten op nog 2 andere om een prijsvergelijking te kunnen maken. Wij hebben hier natuurlijk met niemand ervaring, dus uiteindelijk gaat de keuze bepaald worden door prijs en het iemand gunnen.

secuur werk 225x300 Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.

Nu dit duidelijker is voor jullie, gaan we een stapje verder. De tekeningen die we gemaakt hebben, heeft de geometra afgegeven bij de gemeente. De bedoeling is dat de betrokken ambtenaar naar onze plannen gaat kijken en ons dan verteld dat alles goed is of dat we nog met dingen moeten rekening houden. Dit is allemaal onofficieel.
Mocht alles in orde zijn, dan pas dienen we ons plan officieel in. Want mochten er toch dingen naar voren komen tijdens de officiele bouwaanvraag, dan gaat het hele verhaal nog langer duren en meer kosten. En de aanvraag gaat al 3 tot 5 maanden duren!!!!
De tekeningen liggen ondertussen al een maand bij de ambtenaar en we hebben nog steeds niks gehoord. We hebben natuurlijk ook het geluk dat de ambtenaar die hier over ging, het afgelopen najaar is overleden en dat zijn taken worden waargenomen door een ander uit Porto San Giorgio (1 dag in de week). Hij schijnt moeilijk bereikbaar te zijn.

de vloer moet eruit 300x225 Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.

De eerste offerte hebben we met onze makelaar (Giovanni Vitali, Move 2 Marche) bekeken en een aantal punten besproken. Wat kunnen we evt. zelf doen en wat absoluut niet. Italianen besteden het liefst alles uit, maar Nederlanders houden van doe het zelfen. Hiermee hopen we natuurlijk een hoop geld te besparen op de verbouwing, zodat we ook af en toe iets kunnen eten (want al met al kost het een paar centen en we zijn er al over eens dat we het in zeker 3 fases moeten gaan opknappen).

hakken en breken 300x225 Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.

Gesterkt met deze informatie zijn we maar alvast begonnen met het voorzichting bekijken van de opties. Hoe makkelijk krijgen wij de stuc van de buitengevel of moeten we dit wel laten doen? Hoe moeilijk is het om een betonnen vloer te verwijderen? Waar laten we al het puin? Wat kunnen we überhaupt nu al doen en wat pas straks als de vergunning binnen is.

lekker klussen 300x225 Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.

Zogezegd zogedaan, met onze vrienden met hamertjes en beiteltjes de eerste voorzichtige klopjes tegen de voorgevel en…… het viel gelukkig mee. Na 2 uurtjes prutsen waren we goed op weg. Yesss, dit gaat ons een hoop geld schelen. De drilboor had ik niet meegenomen, omdat de auto al helemaal vol zat, en daarom onder het huis aan de slag met voorhamer, koevoet en houweel. Ook dit ging voorspoedig, maar wel langzamer dan gewend. De betonnen vloer gaf helemaal geen speling, waardoor we echt genoodzaakt waren om de vloer helemaal kapot te beuken (geen grote brokken, maar voornamelijk klein puin en gruis, grind en stof). Dit kwam omdat er onder de betonnen vloer ook nog een klinkervloer ligt. Deze moet er straks ook uit, aangezien we een flink stuk omlaag moeten graven zodat de kamers de gewenste/verplichte hoogte krijgen (Europese regelgeving). Nadeel is ook dat we nog niet alles kunnen weghalen, want we mogen natuurlijk niet te dicht bij de muren hakken en breken. Verder ook alvast begonnen met het gedeeltelijk weghalen van een golfplaten schuurtje (dit was zo’n lelijk gezicht), zodat we een soort verandaatje hebben. Voorlopig staat hier onze aanhanger. En nu de varkens eindelijk weg zijn, kunnen we ook alle binnenmuren van de varkensschuur eruit slopen, alsmede het aanbouwtje. Als het goed is halen we hier in ieder geval genoeg herbruikbaar materiaal uit om straks wat leuke dierenverblijven te maken.

slopen 300x199 Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.

Volgende keer gaan we hier mee verder (we hebben nu in ieder geval een idee wat ons te doen staat). Ook gaan we verder met wachten en wachten en wachten, zucht.

Share and Enjoy:
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.
 • services sprite Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.

Tags: , ,

8 Responses to “Verbouwen, waarom het allemaal zo lang duurt.”

 1. Ira Harnan says:

  I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post.

 2. really an eye opener for me.

  - Robson

 3. Nice site, nice and easy on the eyes and great content too.

 4. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check for more updates and great information frequently.

 5. j’aime beaucoup ce blog car j’ai trouvé des informations très utiles! merci beaucoup. :)

 6. j’aime beaucoup ce blog car j’ai trouvé des informations très utiles! merci beaucoup. :)

 7. très bon blog! ces infos sont très utiles! merci beaucoup. :)

 8. vcredit says:

  très bon blog! ces infos sont très utiles! merci beaucoup. :)

Leave a Reply