Vendemmia of Druivenoogst

Vorig jaar hadden we onze wijngaarden nog verpacht aan de oude eigenaar. Het hele jaar hebben we toen opgelet hoe zij het deden. Wanneer moet er gesnoeid worden, wanneer moeten de takken weer opgebonden worden, wanneer moet er uitgedund worden en natuurlijk; Wanneer moet er geoogst worden?

rijpe druiven 300x224 Vendemmia of Druivenoogst

Verder hebben we aan bijna iedereen informatie gevraagd over deze dingen. In grote lijnen kwamen hun verhalen aardig overeen, maar in de details scheelde het nogal. Het hangt er namelijk vanaf wat je met de druiven wilt doen. Willen we wijn maken of alleen de druiven verkopen aan een wijnhuis, zodat die er wijn van kan maken.

plukcrew 02 300x224 Vendemmia of Druivenoogst

Natuurlijk willen wij er wijn van gaan maken. helaas hebben wij zelf niet de apparatuur in huis om dit te doen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een wijnhuis, waar we onze druiven konden laten persen. Een gedeelte willen we bij hun apart zetten om onze eigen wijn te produceren. De rest verkopen we aan hun. En gelukkig hebben we er eentje gevonden. We houden voor onze eigen wijn nu 1000 liter witte wijn en 1000 liter rode wijn apart. Volgend jaar gaan we dit bottelen. We hebben straks gewoon echt onze eigen wijn. Deze wijn zal straks ook te vinden in het assortiment van Lekker Le Marche. Zo spannend.

op de trekker 300x224 Vendemmia of Druivenoogst

Om zover te komen, moesten we natuurlijk eerst oogsten en dat ging als vanouds niet van een leien dakje. Iedereen vertelde ons dat er normaliter geoogst word in begin oktober en met deze kennis zijn we gaan plannen. We hadden in ieder geval hulp nodig, dat was duidelijk. In de familie rond gevraagd of er iemand wilde helpen. Bijna iedereen wilde, dus dat was mooi. De vluchten bij Ryanair waren ook goed te betalen. Zo geregeld dus. In de eerste week van oktober 3 man hulp en ook in de tweede week 3 man.

plukcrew 01 300x224 Vendemmia of Druivenoogst

En toen begon de ellende. Op zich geen echte ellende, maar wel lastig. Het probleem was dat het erg warm was. Weken lang boven de 30°C en geen drupje regen. Qua vakantie ideaal weer dus, maar voor de druiven betekende dit dat ze 3 tot 4 weken eerder rijp waren. Gauw nog wat mensen regelen voor de laatste week van september. Maar al gauw bleek, dat de druiven al klaar waren om geoogst te worden, voordat de hulp zou arriveren. Armando kwam ons helpen met het meten van het suikergehalte met een refraktometer. Ja hoor: We moesten oogsten.

Armando trots 300x224 Vendemmia of Druivenoogst

Met ons tweetjes ging dat natuurlijk niet en daarom hebben we onze buurman om hulp gevraagd. Als hij ons hielp, dan zouden wij hem ook helpen. Zo werkt het gelukkig ook nog. Verder hebben we nog de hulp gevraagd van een aantal Italiaanse vrienden. Uiteindelijk stonden we toch maar mooi met ons twaalven te plukken. Eerst hebben we geoefend bij onze buurman Adriano, want hij heeft Merlot-druiven en die zijn vrij vroeg rijp. 3 Dagen lang op een steile helling onder de brandende zon. Gelukkig was het erg gezellig en de lunches bij de boer thuis zijn echt helemaal fantastisch!!

volle bak 01 300x224 Vendemmia of Druivenoogst

Daarna hebben we bij ons de Sangiovese en de Trebbiano geoogst. 2 Weken later de Montepulciano, want deze was iets later rijp. Hierbij konden gelukkig onze Nederlandse helpers(Truus, Thea en Wilbert) toch nog 1 ochtend helpen. En nu we toch bezig waren, hebben we ook nog met ons allen een dag geholpen bij Pepe. Ook hier was de lunch fantastisch.

verdicchio 02 300x224 Vendemmia of Druivenoogst

Maar daarna waren we er toch wel klaar mee. Anne had tussendoor ook nog 2 dagen geholpen bij onze overbuurvrouw. Helaas voor de helpers, die de weken daarna kwamen helpen, was er geen druif(die geschikt voor de wijn waren) meer te plukken. We hebben hun bezig gehouden met ca. 10m3 hout hakken en wat rotzooi opruimen in en om het huis. Maar misschien hebben ze volgend jaar meer geluk.

steeltjes 300x224 Vendemmia of Druivenoogst

Voor meer foto’s kijk op onze Facebook-pagina:Casolare Re Sole op Facebook

 

Share and Enjoy:
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst
 • services sprite Vendemmia of Druivenoogst

Tags: , , , , , , , ,

3 Responses to “Vendemmia of Druivenoogst”

 1. jenny copius peereboom says:

  dag kees en anne, jullie zijn al helemaal italiaans geworden:):) het begint er echt op te lijken en dan al die lekkere dingen die jullie importeren:)
  groetjes jenny

 2. Sam De Vos says:

  Als jullie volgend jaar nog hulp nodig hebben van een 20jaar jonge helper mogen jullie mij altijd contacteren. Ik heb altijd al eens druiven willen plukken opder de warme zon. Ik ben een zeer gemotiveerde harde werker.

  Mvg Sam de Vos

 3. Laat maar een keertje van je horen tegen de tijd dat het zover is. Misschien kunnen we je hulp goed gebruiken. Groet Cees

Leave a Reply