De olijvenoogst

Door de hete en droge zomer zag het er lang naar uit dat we dit jaar geen olijven hoefden te oogsten. Temperaturen van boven de 35°C en geen druppel regen zorgden er voor dat de olijven begonnen te verschrompelen aan de boom.

oogsten 02 300x224 De olijvenoogst

Maar gelukkig kwamen er toch nog een paar kleine regenbuitjes voorbij. En de meeste olijven vulden zich weer. Normaal begint men in onze regio in de eerste week van november met de oogst. Maar omdat men bang was voor meer regen, gingen de meeste boertjes toch al oogsten in eind oktober. Cees had al geregeld dat hij en 2 vrienden zouden komen oogsten in de tweede week van november, dus wij lieten de olijven lekker nog even hangen. Uiteindelijk heeft het in ons geval geleid tot een heerlijke milde olijfolie, terwijl de vroege oogst resulteerde in een ietwat bittere/pittige olie. Volgend jaar gaan we 2 keer oogsten; 1 keer en vroeg en 1 keer wat later. Dan hebben we 2 soorten olie voor de verkoop.

oogsten 01 300x224 De olijvenoogst

Ook hadden we weer hulp geregeld in de persoon van Armando en zijn vrouw Romina. Ideaal voor ons, want hij heeft een tractor en hij had ook nog eens 3 hydraulische “klapperaars” om de olijven uit de bomen te trillen. En netten, en een bestelbus en heel veel kratjes. Alles wat dus nodig hadden. Natuurlijk hadden we hem beloofd om ook hem te helpen. Hier was hij erg blij mee, want doordat hij last van zijn rug heeft, zag het er niet naar uit dat hij anders zijn eigen olijven kon oogsten.

les op de trekker 300x224 De olijvenoogst

Zogezegd, zo gedaan. Maandag kwam Cees aan met Jaap en Jurjen. Die dag werd er niet gewerkt, natuurlijk. Jurjen was al een keertje op bezoek geweest, maar Jaap nog niet. Kleine rondleiding en de bagage uitpakken. Dinsdagochtend om 09:00 begonnen we dus. Iedereen was bij ons en het ging lekker vlotjes. Netten onder de bomen leggen en trillen maar. De gevallen olijven in zakken doen en achterop de tractor naar boven brengen.

pauze 300x224 De olijvenoogst

Daar weer de blaadjes zoveel mogelijk tussen de olijven uit halen en de olijven in kratten opslaan. Donderdag zouden onze olijven pas naar de pers gaan. Tussendoor kregen we nog bezoek van Giacomo en Aurelio. Ze hadden een zak ijs meegenomen en daarin een heerlijke fles prosecco. Met ons allen dus geproost in de olijfgaard; Wat een leuke verrassing. Eind van de dag waren we klaar; Ruim 500 kilo olijven.

3 tegen 1 300x224 De olijvenoogst

De paar dagen erna hebben we bij Armando thuis geholpen om zijn bomen kaal te maken. En aangezien we mooi weer hadden was iedereen tevreden. Dit kwam ook nog eens door de voortreffelijke lunches, die we iedere keer kregen voorgeschoteld, vergezeld met wijn, bier en Mistra. Ook zijn er die week 3 kalfjes geboren(2 stiertjes en een koetje); Die heten nu Anna, Japi en Jurien. We hebben nu al zin in volgend jaar. Het was zo’n gezellige week.

oogsten 03 300x224 De olijvenoogst

Voor meer foto’s kijk op onze Facebook-pagina: Casolare Re Sole op Facebook

olijven 300x224 De olijvenoogst

Share and Enjoy:
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst
 • services sprite De olijvenoogst

Tags: , , , ,

Leave a Reply