Naar de Frantoio(olijvenpers)

Samen met Jaap, Jurjen, Armando en Romina hebben we de olijven geoogst. Dit was leuk werk in het najaarszonnetje en ondanks het

olijven Re Sole 300x224 Naar de Frantoio(olijvenpers)

“slechte” weer van de zomer(het was droog en boven de 35°C), hadden we toch zo’n 500 kilo olijven om olie van te maken. Met “klapperaars” (op luchtdruk of electrisch werkende apparaten, die snel op en neer bewegen)hadden we de olijven uit de bomen getrild. Hierbij kwam ook heel wat blad mee. Alles ging bij elkaar in grote zakken en werd later weer een beetje gescheiden. We vulden kunststof kratten met de olijven en haalden snel zoveel mogelijk blad eruit.

door de wals 300x224 Naar de Frantoio(olijvenpers)

Filmpje: De olijven worden gescheiden van de blaadjes©Casolare Re Sole

De volgende dag konden we alles naar de Frantoio brengen. Om 09:00 waren we welkom, maar er zat nog iemand voor ons. En die had ook goed zijn best gedaan met oogsten, dus uiteindelijk waren we om 10:30 aan de beurt. Onze olijven werden met een heftruck naar binnen gereden en in een grote bak gekiept.

DJ OLIVO 300x224 Naar de Frantoio(olijvenpers)

Vanuit deze bak worden de olijven met een soort schoepenrad beetje bij beetje verplaatst naar een soort lopende band met spleten erin. Het achtergebleven blad valt door deze spleten en alleen de olijven blijven nu over.

Filmpje: De olijven worden gemalen©Casolare Re Sole

Deze worden door een dikke buis omhoog gezogen en komen dan in een bak terecht waar ze worden vermalen. Een ingenieus systeem met 3 molenstenen. De olijven gaan hier dus in hun geheel in; Met pit en schil. Afhankelijk van wat voor soorten je hebt, krijg je een tapenade die groen, geel of bijna bordeauxrood is.

klaar voor de pers 224x300 Naar de Frantoio(olijvenpers)

Als dit te vochtig is, worden er nog wat droge resten van een vorige persing bij gegooid. Hierna word alles doorgepompt naar een soort van draaitafel. Hier word de tapenade uitgesmeerd over ronde rieten matten. Deze worden daarna op elkaar gestapeld tot een bepaalde hoogte en naar de uiteindelijke olijvenpers gebracht.

4 op een rij 300x224 Naar de Frantoio(olijvenpers)

Hier worden de matten geleidelijk steeds harder op elkaar gedrukt tot de druk op 400 bar zit. Steeds meer vocht(water en olie) sijpelt er langzaam uit. De droge resten kan je meenemen of achterlaten. Wij kozen voor het laatste, want wij wilden alleen maar olie van de eerste persing. Hele grote frantoio’s doen nog wel een tweede persing en soms ook een derde chemische persing. Hiervan maken ze olijfolie voor de supermarkten en horeca.

olijfolie 02 300x224 Naar de Frantoio(olijvenpers)

Alle charme en echte originalteit is hieruit verdwenen, natuurlijk. Uiteindelijk worden de resten gebruikt om brokjes(pallets) van te maken voor kachels. Speciale kachels die electrisch gestuurd heel gedoseerd kunnen verwarmen. Vele malen goedkoper dan op gas stoken in Italïe. Er word dus niks weg gegooid.

Filmpje: De olijventapenade word geperst©Casolare Re Sole

Al het vocht word weer weggepompt naar een soort centrifuge. Hier word de olie van het water en nog andere kleine restjes gescheiden. En het resultaat is dan een gele of groene olijfolie. Heerlijk.

Filmpje: Daar komt de olijfolie©Casolare Re Sole

Voor meer foto’s kijk op onze facebook-pagina: Casolare Re Sole op Facebook

olijfolie 03 224x300 Naar de Frantoio(olijvenpers)

Share and Enjoy:
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)
 • services sprite Naar de Frantoio(olijvenpers)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Naar de Frantoio(olijvenpers)”

 1. jenny copius peereboom says:

  da s weer een mooie bijdrage, het duurt even , maar dan heb je ook wat . tsja , al dat face gedoe kost ook tijd:):) maar hier kun je een mooier verhaal kwijt . we zijn natuurlijk erg benieuwd wat voor bocht het is geworden :) :) dat zullen we snel weten:):)
  groetjes jenny cp-s

Leave a Reply