Leven als een god in Italïe

Heel West-Europa wordt geteisterd door het winterse weer. In Nederland zakt de temperatuur tot ver onder nul en er wordt alleen  nog maar gesproken in termen van gevoelstemperatuur.snoeien met Laurens en Joseph 02 300x224 Leven als een god in Italïe In Friesland zijn ze dag en nacht in de weer met het ijs, want zal het dit jaar misschien gebeuren?? In de Alpen is nog nooit zoveel sneeuw in zo’n korte tijd gevallen enzovoorts. Wie verwacht dat het bij ons anders is, heeft het mis. Ook bij ons is het nu stervens koud en er wordt ook veel sneeuw verwacht. Iets meer landinwaarts ligt al een aardig pak.

snoeien met Laurens en Joseph 300x224 Leven als een god in Italïe

Iets meer dan 2 weken(half Januari) geleden had het ook al een beetje gesneeuwd, maar dat viel allemaal wel mee. We hadden verwacht dat het veel last zou betekenen voor het druivensnoeien. Gelukkig was het zonnetje sterk genoeg. ‘s Ochtends was het nog wel koud, maar al snel kon de jas al uit en tegen lunchtijd konden we zelfs in T-shirtje werken. Lekker buiten lunchen als het niet waaide deden we ook. We hebben zelfs een barbecue gehad. Laurens en Joseph, 2 vrienden van ons waren meegevlogen naar Italïe om te helpen.

samenwerken 300x224 Leven als een god in Italïe

Voor hun was het dan ook leuk om te zien hoe het er bij ons aan toe gaat op het platteland. Armando had een aantal varkens geslacht en dat is een hele happening. Ook ons was gevraagd om mee te doen met een varken. Dit houdt in dat we voor een zacht prijsje het lekkerste verse vlees kunnen krijgen; We moeten dan wel aangeven wat we willen hebben. Deze keer hebben we gekozen voor een paar kilo verse worst, een paar kilo salami(deze hangen nu bij Armando op zolder te rijpen), een groot stuk pancetta(buikspek) en een culatello(een rauwe ham, maar dan zonder het been).

ham spareribs etc. 300x224 Leven als een god in Italïe

Ook anderen waren gevraagd. Helemaal uit Rome en Padova kwamen de liefhebbers van vers vlees en sommigen hadden zelfs een half varken besteld. Genoeg voor een jaar, zeg maar. Natuurlijk wordt er van iedereen verwacht op tijd erbij te zijn. Om 08:30 waren we present. Er stonden een paar grote tafels met allemaal stukken vlees. 2 Koks uit de buurt hielpen de familie met het portioneren van het vlees. In een bijgebouw brandde een houtvuur in de open haard;

Coppa maken 300x224 Leven als een god in Italïe

Hierop een heel grote pan met daarin de kop en allemaal ongebruikte delen van het varken te koken. Dit allemaal om “Coppa” te maken. Natuurlijk hadden we nog niet ontbeten, want bij vers geslacht varken hoort vers gegrilld vlees. Verse spareribs met een beetje olie en rozemarijn werden geroosterd op de kolen van het houtvuur en om 09:15 stonden we met ons allen lekker te smullen, om niet veel later het eerste bekertje wijn te nuttigen(dat is ook traditie).

BBQ 300x224 Leven als een god in Italïe

Deze ochtend hebben we nog wel geprobeerd te snoeien in de wijngaard, maar het schoot niet echt op. De andere dagen gelukkig wel en binnen een week hadden we alles gesnoeid. Omdat de dagen nog kort zijn en het ‘s avonds flink afkoelt, hebben we besloten om in de avonduren nog wat andere klusjes binnen te doen. 1 hiervan is het maken van Limoncello. En natuurlijk moest er ook geproefd worden. Van de 25 liter die we gemaakt hebben, is de eerste 4 al op. Niet alles is opgedronken; We hebben ook een flesje cadeau gedaan.

proeffase 300x224 Leven als een god in Italïe

De week erna werd Laurens afgelost door Jeroen. Na een stroeve start(het vliegtuig landde in Rimini in plaats van in Ancona, vanwege de dichte mist die dag). Ook hij viel met zijn neus in de boter. De dag voordat we gezamenlijk terug zouden vliegen, werden we verwacht op de 18de verjaardag van Martina. Dit houdt in dat er veel en lekker gegeten wordt.

pasta di mamma 300x224 Leven als een god in Italïe

Pasta di mamma©casolare Re Sole

In dit geval eerst aan de prosecco met Aperol met wat zoutjes als aperitief. Daarna aan tafel met 14 personen. Vooraf eerst de huisgemaakte ham(ongeveer 22 maanden gerijpt), gevolgd door een heerlijke, ook weer huisgemaakte pasta. Maar daarna was het echt feest; 1 van de koks van de week ervoor had een half speenvarken van 7 kilo gegrilld in de houtoven en kwam deze in stukken hakken/knippen. Opgediend op schalen, overgoten met een soort van dressing. Verrukkelijk!! Toen iedereen helemaal vol was, kwam er ook nog de verjaardagstaart, …..pffff.

Maialino 300x224 Leven als een god in Italïe

Maar gelukkig hadden ze ook nog espresso en Mistra na. En het ongelooflijke was, dat we hierna nog de puf hadden om in ons huis een betonnen vloer eruit te hakken. ‘s Avonds hebben we niks meer gegeten en ook bij het ontbijt de volgende dag, ging er maar weinig op.

handgebaren 300x224 Leven als een god in Italïe

Cultureel zijn we ook nog bezig geweest. Meestal schiet dit erbij in, maar nu werd het toch echt een keertje tijd. er was ons al meerdere malen gevraagd of we de Middeleeuwse cisterne(waterreservoir) wilden zien. Natuurlijk wilden we die zien, maar we konden nooit of we waren te moe. De cisterne zit onder de waterput, op het pleintje voor de kerk(1 van de 3 kerken in Montottone).

put 224x300 Leven als een god in Italïe

Normaal loop je hier dus 10 keer per week langs, zonder ook maar een flauw idee te hebben. Via een deurtje onder de kerk kom je in de catacomben. Door een gat in de muur sta je opeens in een ruimte onder het plein; een soort ronde gang waar vroeger het regenwater in viel. Hier stonden een soort van buizen in, zodat de rommel in het water eerst kon bezinken, voordat het over de rand van de buis naar beneden stroomde. Want hieronder was pas de echte put. Ook hiervoor hadden ze gat gemaakt, maar ditmaal in de vloer. Via een vrij kleine opening kom je op een stalen trap naar onder.

de trap omhoog of omlaag 224x300 Leven als een god in Italïe

En eenmaal beneden sta je dus in een ruimte van 8 bij 8 en 13 meter hoog uit het jaar 1300 of omstreeks die tijd. Het licht van boven komt van de opening van de waterput op het pleintje voor de kerk. Toch leuk, dat dit soort dingen hier gewoon bewaard worden en vrij te bezichtigen zijn. Zo zijn er in de omgeving ook resten van Romeinse tempels en nog veel andere dingen te zien, maar dat is weer voor een volgende gelegenheid.

13 meter hoog 224x300 Leven als een god in Italïe

Voor meer foto’s kijk op onze facebookpagina: Casolare Re Sole op Facebook

Share and Enjoy:
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe
 • services sprite Leven als een god in Italïe

Tags: , , , , , , , , , , ,

One Response to “Leven als een god in Italïe”

 1. Arwen says:

  Leuk deze update weer. Cool die catacomben, zou ze graag zien. Net als de andere oude steentjes (Romeinse tempels) bij jullie in de buurt :-)

Leave a Reply